Της Αννας Κωνσταντουλάκη

“Βουλιάζουν” λιμάνια, αεροπλάνα και ξενοδοχειακά καταλύματα ενόψει και της εξόδου των αδειούχων του Δεκαπενταύγουστου, ενώ αρκετοί προτίμησαν να πάνε κρουαζιέρα από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω της προσιτής τιμής του.

Οι πληρότητες στα αεροπλάνα στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ξεπερνούν το 90%-95%, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν συμπεριλάβει και πολλά πρωινά δρομολόγια στο πρόγραμμά τους για να εξυπηρετείται ο κόσμος καθώς η κίνηση είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Οσον αφορά τα ξενοδοχεία, δεν πέφτει ούτε καρφίτσα, ενώ τα λίγα διαθέσιμα δωμάτια ενοικιάζονται πανάκριβα. Ενδεικτικά, ένα πολύ απλό δωμάτιο, χωρίς πρωινό, που στοίχιζε πριν 1 μήνα 30-40 ευρώ, τώρα μπορεί να το βρείτε έως 100 ευρώ.

Ο Πάρις Επιτροπάκης, διευθυντής πωλήσεων της Aegean Airlines νοτίου Ελλάδας και Νησιών του Αιγαίου, είπε στην “Π” ότι τα αεροπλάνα ταξιδεύουν σχεδόν γεμάτα και η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη έως τις 20-22 Αυγούστου. Διαθέσιμα εισιτήρια υπάρχουν αλλά σε υψηλές τιμές. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γιαλεσάκη, διευθυντή Ηρακλείου της κοινοπραξίας ANEK - Superfast Ferries, η πληρότητα στο δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο ξεπερνάει το 95% και η κίνηση τον φετινό Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι αυξημένη 7%-8% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα. Η τουριστική πράκτορας Μαρία Χατζηδάκη ανέφερε ότι στα πλοία δεν υπάρχουν καμπίνες ούτε για δείγμα παρά μόνο μετά από κάποια ακύρωση. Τα αεροπλάνα ταξιδεύουν γεμάτα, ενώ τα ξενοδοχεία λόγω του τουρισμού είναι επίσης γεμάτα.



“Οι Ελληνες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια”

“Οι Ελληνες πελάτες διαμαρτύρονται συνεχώς για τα ακριβά εισιτήρια και τα ακριβά καταλύματα” σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα στα νησιά οι τιμές είναι απλησίαστες.

Ανέφερε μάλιστα ότι και στην Κρήτη, λόγω αυξημένης ζήτησης, ακόμη και εάν βρεις κατάλυμα την τελευταία στιγμή, θα το πληρώσεις πολύ ακριβά. “Για παράδειγμα” σχολίασε, “ένα δωμάτιο που αναζήτησα στην Αγία Πελαγία και είχε κόστος 30 ευρώ, τώρα διατίθεται στα 100 ευρώ. “Είμαστε γεμάτοι και έχουμε συνεχώς ζήτηση” μου είπαν.

Η τουριστική πράκτορας είπε ότι παρά τη μεγάλη πτώση στον εσωτερικό τουρισμό, αρκετοί επέλεξαν την τριήμερη κρουαζιέρα που αρχίζει από το λιμάνι του Ηρακλείου και περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάτμο, το Κουσάντασι λόγω της τιμής που είναι 299 ευρώ και συμπεριλαμβάνει πλήρη διατροφή και ποτά.

“Πολλοί τη βρήκαν συμφέρουσα ως λύση και την επέλεξαν” ανέφερε.



“Πετάει” το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Πάνω από 1.362.000 επιβάτες διακινήθηκαν τον Ιούλιο από το αεροδρόμιο Ηρακλείου όπου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες αφίξεις.

Πάνω από 31 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το επτάμηνο του 2017 στα αεροδρόμια της χώρας, καταγράφοντας αύξηση 9,8% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στις πτήσεις εξωτερικού υπήρξε αύξηση 4,4%.

Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το επτάμηνο του 2017 προκύπτουν τα εξής:

-Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) του 2017 έφθασε τα 31.084.489 παρουσιάζοντας αύξηση 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 όπου είχαν διακινηθεί 28.301.561 επιβάτες.

Συγκεκριμένα οι διακινούμενοι επιβάτες σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι αυτό το επτάμηνο περισσότεροι κατά 2.8 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 261.700 (από τις οποίες 108.620 εσωτερικού και 153.080 εξωτερικού) παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,7% (+4,4% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 259.910 πτήσεις.

Από τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2017 προκύπτουν τα εξής :

Διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 9.135.952 επιβάτες, η άνοδος συνολικά (+7,2% επιβάτες εσωτερικού και +9,2% επιβάτες εξωτερικού) έφτασε μεσοσταθμικά το 8,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Όσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον Ιούλιο του ‘17 είχαμε αύξηση 7,5% που αναλογεί σε 3.718.749 επιβάτες σε σχέση με τον Ιούλιο του ΄16 που οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 3.460.384

*Στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας καταγράφεται η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούλιο του 2017.

Ενδεικτικά τα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για το μήνα Ιούλιο.