Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ένας “κλεφτοπόλεμος” φαίνεται ότι ξεκινά με φόντο τα έργα στον Αποσελέμη, αφού την ίδια ώρα που ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διαβεβαίωνε ότι δεν θα ξεκινήσουν εργασίες χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, το πρωί ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης σταμάτησε έξι μπετονιέρες και έναν γερανό μαζί με σαράντα εργάτες που ήταν έτοιμοι να ρίξουν μπετόν για να διευκολύνουν την έξοδο του μετροπόντικα. Μάλιστα ο δήμαρχος με δηλώσεις του στην «Π» μιλά ευθέως για διγλωσσία του ΟΑΚ, ενώ παράλληλα επικαλείται την επίσημη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που θέτει ως προαπαιτούμενο να υλοποιηθούν τα αρδευτικά έργα του Οροπεδίου για να προχωρήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής του φράγματος στον Αποσελέμη. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν κυριολεκτικά ανάψει «φωτιές» στην ανατολική Κρήτη, καθώς σήμερα συγκαλείται λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Οροπεδίου προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και οι πολίτες να συστρατευθούν στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος κ. Στεφανάκης έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό αλλά και με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβό, ο οποίος μάλιστα προσανατολίζεται στο να οργανώσει ειδική σύσκεψη για το θέμα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο όλο θέμα.

Την ίδια ώρα η πλευρά του ΟΑΚ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι προέχει πάνω από όλα η ανάγκη του κόσμου να έχει το δημόσιο αγαθό του νερού, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους την κρισιμότητα ολοκλήρωσης των εργασιών, καθώς σήμερα οι ελάχιστες ποσότητες νερού που διαθέτει το φράγμα δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει.Σταμάτησε τις μπουλντόζες

Αντιμέτωπος με έξι μπετονιέρες, έναν γερανό και σαράντα εργάτες που ήταν έτοιμοι να ρίξουν μπετόν για να διευκολύνουν την έξοδο του μετροπόντικα από δημοτικό δρόμο στο ύψος της Μονής Βιδιανής, βρέθηκε χθες λίγο μετά τις 9.30 χθες το πρωί ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να προχωρήσουν οι εργασίες και μάλιστα ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ παράλληλα τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΟΑΚ κ. Δημήτρη Κουνενάκη. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανάκης με δηλώσεις του στη «Π», ο κ. Κουνενάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την προσπάθεια του εργολάβου να συνεχίσει τις εργασίες, αλλά λίγη ώρα αργότερα έλαβε ένα έγγραφο του ΟΑΚ προς τον ανάδοχο από τον οποίο ζητούσε το έργο να συνεχιστεί. Ο κ. Στεφανάκης κάνει λόγο για πολιτική διγλωσσία εκ μέρους του ΟΑΚ στον οποίο χρεώνει ευθύνες για τον τρόπο που επιχειρεί να τορπιλίσει τις σχέσεις του Δήμου με τους όμορους Δήμους που υδροδοτούνται από το φράγμα Αποσελέμη. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το βασικό επιχείρημα του ΟΑΚ ότι βιάζεται να ολοκληρώσει το έργο επικαλούμενος τα χαμηλά επίπεδα νερού στο φράγμα, και την ανάγκη να μην χαθούν οι ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται στο Οροπέδιο είναι σαθρό και αβάσιμο. Όπως εξηγεί έτσι και αλλιώς ο ποταμός Αποσελέμης τροφοδοτείται με φυσικό τρόπο από τα νερά του Οροπεδίου με υπόγεια φυσική σήραγγα. Ο κ. Στεφανάκης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο ότι υπάρχει πολιτική απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ότι για να προχωρήσουν τα έργα του Αποσελέμη θα πρέπει να προηγηθούν αρδευτικά έργα ύψους 15 εκ. ευρώ στο Οροπέδιο τα οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Τα έργα αυτά αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων τα οποία θα μεταφέρουν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Οροπεδίου τα 2 εκ. κυβικά νερού που συγκεντρώνονται σε λιμνοδεξαμενή, τα οποία σήμερα εξανεμίζονται και δεν αξιοποιούνται, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν και να ποτίσουν τη γη.

Το όλο θέμα μάλιστα συζήτησε και με την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, η οποία εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στις αποφάσεις του Δήμου αλλά και της ΠΕΔ Κρήτης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν θέσει για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο φράγμα Αποσελέμη. Μάλιστα η κ. Πετράκη και ο κ. Στεφανάκης συμφώνησαν στην ενιαία αντιμετώπιση του θέματος με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί για την ολοκλήρωση του έργου.