Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σχεδόν «αμούστακο» αγόρι ήταν ακόμα όταν καταδικάστηκε για δολοφονία ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Στη φυλακή της Αλικαρνασσού είναι από τους πιο ήρεμους και δουλευταράδες κρατούμενους. Αν κάποιος δεν ήξερε το ιστορικό του, δύσκολα θα πίστευε ότι έχει καταδικαστεί για ένα τέτοιο αδίκημα.

Οι δημιουργίες του κατέχουν τη δική τους θέση στους πάγκους με τις χειροτεχνίες των κρατουμένων της Αλικαρνασσού, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που φιλοξενείται στην πλατεία Ελευθερίας και θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

Και δεν είναι ο μόνος! Φέτος, στους πάγκους της έκθεσης, που έχει καταστεί θεσμός, φιλοξενούνται οι δημιουργίες 25 κρατουμένων, Ελλήνων και αλλοδαπών. Πολλοί απ’ αυτούς είναι «φρέσκοι» στα εργαστήρια της φυλακής καθώς μετήχθησαν στην Αλικαρνασσό, απ’ άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Πολλοί από τις «παλιές καραβάνες» έχουν αποφυλακιστεί.

Και οι «νέοι» δεν έχασαν την ευκαιρία. Κάποιοι θέλησαν να αξιοποιήσουν το επάγγελμα που έκαναν πριν περάσουν στην …απέναντι όχθη της παρανομίας, άλλοι πάλι σκέφτηκαν να μάθουν κάτι χρήσιμο και να εκμεταλλευτούν με το θετικότερο τρόπο τις υποδομές της φυλακής. Άλλωστε ο χρόνος εκεί μέσα είναι ατελείωτος.

Ξεχωριστές είναι οι δημιουργίες ενός Έλληνα κρατούμενου, ο οποίος υπήρξε επιπλοποιός. Η ξύλινη αιώρα που έχει φτιάξει προσελκύει πολλά βλέμματα. Αρκετοί είναι εκείνοι, που ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή της αλλά και την… αντοχή της, και ο Νίκος Ριζωτάκης, ο σωφρονιστικός υπάλληλος που έχει βάρδια στην έκθεση, σπεύδει να ξαπλώσει ο ίδιος στην αιώρα και να αποδείξει ότι η κατασκευή είναι… βράχος.

Ιδιαίτερες και με μεγάλη ζήτηση αποδεικνύονται και οι δημιουργίες αλλοδαπού βαρυποινίτη, ο οποίος φέρεται να εμπνέεται από το θείο και την οικολογία.

Οι εικόνες του είναι ξεχωριστές. Τα μπουκάλια του από πολτοποιημένο χαρτί και ξύλο έχουν γίνει ανάρπαστα. Και πραγματικά εντυπωσιαζόμαστε, όταν μαθαίνουμε ότι οι …χάντρες στα κολιέ που έχει φτιάξει προέρχονται από …σελίδες περιοδικών και βιβλίων.

Ο επισκέπτης της έκθεσης, που σήμερα συμπληρώνει 33 χρόνια λειτουργίας, μπορεί να βρει πήλινες και ξυλόγλυπτες κατασκευές, (καθρέφτες, τραπεζάκια και σκαμπό, καράβια, βάζα, τασάκια, ανθοδοχεία) κομπολόγια, κρεμαστά και βραχιόλια και πολλά άλλα, τα οποία έχουν φτιαχτεί με μεράκι και αγάπη.

Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη για τις φυλακές Αλικαρνασσού τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης των χειροποίητων έργων κρατουμένων είναι μία γιορτή με πολλούς συμβολισμούς και έντονα συναισθήματα. Και την προσπάθεια αυτή τη στηρίζουν με πάθος όλοι ανεξαιρέτως, ο διευθυντής της φυλακής, το προσωπικό και εθελοντές. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, εκείνοι συνεχίζουν να παλεύουν ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα εργαστήρια και να εξακολουθήσουν να παρέχουν στους κρατούμενους τη δυνατότητα της έκφρασης, της δημιουργίας και του βιοπορισμού.

Χθες, την έκθεση επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, ο οποίος νωρίτερα μετέβη στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Ηρακλείου και σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τις φυλακές Νεάπολης και Αλικαρνασσού.