Τέλος στα σχέδια όσων φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν… σαφάρι σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές της Κρήτης βάζει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η υπηρεσία σημειώνει ότι έχει ήδη δρομολογηθεί προανακριτική διαδικασία από τις αρμόδιες διευθύνσεις δασών των νομών μετά από καταγγελίες που έφθασαν στις υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης) και αφορούν την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε ορεινά μονοπάτια ή σε περιοχές που δεν υφίστανται μονοπάτια και διασχίζουν τους ορεινούς όγκους της Κρήτης (ιδιαίτερα του Ψηλορείτη).

Σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως «η διοργάνωση αγώνων με μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου θα πρέπει να διέπεται και από κανονισμό που εκδίδεται από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως σε καταστροφή βλάστησης ή φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης λόγω ρύπανσης, ηχορρύπανσης, αλλοίωσης του ανάγλυφου, διατάραξης της άγριας ζωής, εναπόθεσης σκουπιδιών κλπ.

Επίσης θα θέλαμε να πληροφορήσουμε ότι μετά από πρόσφατη Νομοθετική πρωτοβουλία (ΦΕΚ 206/Β/2017) που αφορά στον “καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών- πεζοπορικών μονοπατιών” έχει ξεκινήσει η διαδικασία για σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) στις Δ/νσεις Δασών των Νομών της Κρήτης. Η ανωτέρω Επιτροπή θα παρέχει τη βοήθειά της στην αρμόδια δασική υπηρεσία για το συνολικό δίκτυο μονοπατιών στην περιοχή αρμοδιότητάς της (αφορά καθαρά πεζοπορικά μονοπάτια όπου δεν επιτρέπονται τα μηχανοκίνητα μέσα πορείας).»

Τέλος, η υπηρεσία αναφέρει πως «είναι φανερό ότι η αστυνόμευση της υπαίθρου απαιτεί την εγρήγορση, συνέργεια και συνεργασία όλων των υπηρεσιών που προστατεύουν το περιβάλλον, όπως και κάθε υπεύθυνου πολίτη και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εντός ευαίσθητων προστατευόμενων περιοχών. Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν είναι πάντα αυτονόητη γι αυτό προτείνουμε σε όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν κάποια δραστηριότητα είναι σύννομη, να μη διστάζει να επικοινωνεί μαζί μας».