Του Θάνου Περβολαράκη

Δυναμικά στον χώρο της μαγειρικής μπαίνει ο ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, καθώς ξεκινούν από το φθινόπωρο μαθήματα από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Για πρώτη φορά μετά και τη λήξη της τριετούς συνεργασίας με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Οργανισμός βλέποντας την επιτυχία που υπήρχε και την επιθυμία πολλών νέων να ασχοληθούν με την τέχνη της μαγειρικής, προχώρησε στη δημιουργία σχολής μαγειρικής διετούς φοίτησης.

Ο άνθρωπος, που κίνησε τις διαδικασίες βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει, αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση που έχουν πολλοί νέοι που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, είναι ο διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Γιώργος Φασουλάκης.

Όπως λέει ο κ. Φασουλάκης στην «Π», η νέα ειδικότητα που ξεκινά τους επόμενους μήνες θα είναι αποκλειστικά γύρω από τη μαγειρική τέχνη και θα είναι δωρεάν. Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται δεκτές από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν νέοι και νέες οι οποίοι έχουν τελειώσει την πρώτη τάξη γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και είναι έως 23 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας και πιστοποιητικό γέννησης, ενώ ισχύουν κοινωνικά κριτήρια (τρίτεκτοι, πολύτεκνοι, χαμηλό οικογενειακό εισόδημα)

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλάκη, οι νέοι φοιτητές, κάνοντας πρακτική άσκηση, θα έχουν ένσημα τα οποία είναι επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ και είναι συντάξιμα.

«Θέλουμε τη βοήθεια του Υπουργείου»

Το κλειδί της επιτυχίας του προηγούμενου προγράμματος, που στηρίχτηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ήταν εκτός από τα μαθήματα και οι ώρες της επιμόρφωσης των υποψήφιων μαγείρων και κατ’ επέκταση ο χρόνος της πρακτικής τους άσκησης. Ο κ. Φασουλάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ιδανικό θα είναι αντί για 21 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα που γίνονται στις υπόλοιπες ειδικότητες, οι ώρες να αυξηθούν και να είναι 35 εβδομαδιαίως. Αυτό σημαίνει ότι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου τα παιδιά θα είναι

ελεύθερα και έτοιμα να πάνε για πρακτική στα ξενοδοχεία και να επιστρέψουν πάλι την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Νοέμβρη στα μαθήματά τους. Κι αυτό γιατί τα ξενοδοχεία όπου γίνεται η πρακτική άσκηση, τους μαθητές της προηγούμενης σειράς τα κράτησαν σαν επαγγελματίες , διότι τους άρεσε το γεγονός ότι έκαναν πολλούς μήνες πρακτική» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «θα θέλαμε, λοιπόν, να μας δώσει το Υπουργείο Παιδείας τη δυνατότητα να συμπτύξουμε τις ώρες των μαθημάτων ώστε τα παιδιά, το αργότερο την 1η Απριλίου, να έχουν τελειώσει τα θεωρητικά κι εργαστηριακά τους μαθήματα. Στη συνέχεια να πάνε για πρακτική και να επιστρέψουν την πρώτη εργάσιμη του Νοέμβριου. Αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας τις προηγούμενες χρονιές.»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα σπουδών στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού, ενώ μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη.