Μία πριγκίπισσα… υποκλίνεται στους Έλληνες, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS, Σαλίμα Αγά Χαν, βρέθηκε χθες στο υπό ανέγερση Χωριό στη Φοινικιά και έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων.

«Η χώρα σας είναι καταπληκτική, μοναδική στη φροντίδα που οι άνθρωποί της προσφέρουν. Σας συγχαίρω και σας τιμώ» τόνισε.

Ξεναγήθηκε στους χώρους του Χωριού, δήλωσε ενθουσιασμένη για την κατασκευή του και τόνισε τη σημασία που έχουν τα Χωριά για τα παιδιά που φιλοξενούν, αφού διαφορετικά μπορεί να βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα, στο δρόμο. Όπως είπε, οι λόγοι που πολλά παιδιά έχουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη των Χωριών είναι η οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές, όπως ένας σεισμός ή ένα τσουνάμι, αλλά και ο πόλεμος ή η εμφύλια σύρραξη.

Το φθινόπωρο θα “ζωντανέψουν” τα κτίρια

«Η Σαλίμα Αγά Χαν είναι το πρώτο επίσημο πρόσωπο που έρχεται και επισκέπτεται το Χωριό μας, ελπίζω το δικό της ποδαρικό να είναι και καλότυχο για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν και θα μεγαλώσουν εδώ και για όλη την προσπάθεια που κάνουμε στην Κρήτη» ανέφερε ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας, κ. Γιώργος Πρωτόπαπας.

Όπως είπε, το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Χωριού, που βρίσκεται στη Φοινικιά, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 20 Αυγούστου θα αρχίσει να ολοκληρώνεται ο εξοπλισμός των σπιτιών και την πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου θα μπουν τα παιδιά για να δώσουν χαρά και ζωή στα κτίρια.

Ο κ. Πρωτόπαπας είπε πως αυτή τη στιγμή έχει εξευρεθεί το προσωπικό για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Χωριό και τόνισε πως είναι πάντα δύσκολη η αναζήτηση και επιλογή των μητέρων SOS.

Το Χωριό στη Φοινικιά έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 παιδιά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 αιτήματα παιδιών. Ο σχεδιασμός είναι να παραμείνει τουλάχιστον ένα από τα δύο σπίτια στο κέντρο του Ηρακλείου. Το ένα αυτή τη στιγμή φιλοξενεί επτά παιδιά και το άλλο έξι. Το ένα σπίτι από το κέντρο θα μετακινηθεί στη Φοινικιά και το δεύτερο σπίτι από τα τρία που είναι υπό ανέγερση θα καλύψει τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει. Τα δύο από τα τρία σπίτια θα ξεκινήσουν σύντομα τη λειτουργία τους.

Τα Χωριά δέχονται παιδιά μετά από αιτήματα κοινωνικών υπηρεσιών, από συγγενικών προσώπων ή από την εισαγγελία. Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτημάτων, κατά πόσο δηλαδή τα παιδιά έχουν ανάγκη μακρόχρονης στήριξης. Στα σπίτια φιλοξενούνται και τα αδέλφια του κάθε παιδιού για να μείνει όλη η οικογένεια ενωμένη. Οι ηλικίες που θεωρούνται «διαχειρίσιμες» για τα παιδιά που έρχονται στα Χωριά είναι ως 8 ετών.

«Πάντα εύχεσαι να μην υπάρχουν παιδιά σε εγκατάλειψη, αλλά επειδή η κοινωνία μας είναι αυτή που προσδιορίζει την πραγματικότητα της ζωής, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα παρουσιαστούν για τα παιδιά» τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Πρόσθεσε πως το σημαντικότερο κομμάτι, πέρα από την ανέγερση των σπιτιών, είναι να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει το έργο. «Το κτίσιμο είναι ένα βήμα, αλλά η συνέχιση της λειτουργίας είναι εξίσου σημαντική και αναγκαία και αυτό γίνεται μόνο με τη βοήθεια των συμπολιτών μας» τόνισε.

«Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή αλλά θα έρθει μία ακόμα πιο ξεχωριστή, εκείνη των εγκαινίων» τόνισε η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, κ. Μιράντα Τζοβενή.

Ανέφερε πως το έργο γίνεται πραγματικότητα μόνο μετά από δωρεές, όπως ήταν η δωρεά οικοπέδου από τον κ. Σιδεράκη, αφού δε λαμβάνεται καμία ενίσχυση από πουθενά. «Η τοπική κοινωνία έχει βοηθήσει πάρα πολύ, ευαισθητοποιήθηκε και από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου. Οι προσφορές για εκδηλώσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο πλέον, δεν κυνηγάμε κόσμο, έρχεται σε εμάς» είπε. Η στήριξη δεν είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο μίας Ελβετίδας, η οποία έχει αναλάβει τον εξοπλισμό ενός σπιτιού. Μάλιστα, στέλνει χρήματα στο Χουδέτσι, όπου μένει όταν έρχεται στη χώρα μας, και ο όρος της είναι να αγοράζονται τρόφιμα από τα τοπικά μπακάλικα.

Η κ. Τζοβενή εξήγησε πως παράλληλα λειτουργεί το σπίτι προσωρινής φροντίδας για τα παιδιά από οικογένειες με προβλήματα που επιλύνονται και δε χρειάζεται το Χωριό να αναλάβει την επιμέλειά τους. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σπίτι για ένα διάστημα, διορθώνονται και θεραπεύονται τα κακώς κείμενα με τους γονείς και επιστρέφουν στο πατρικό τους, αλλιώς πηγαίνουν στο Χωριό.

Ακόμα, λειτουργεί το κέντρο στήριξης που βοηθά 200 οικογένειες τον μήνα, προσφέρει τρόφιμα, ψυχολογική στήριξη και βοήθεια στα μαθήματα. Τέλος, υπάρχει η κινητή μονάδα που επισκέπτεται τους δήμους Αρχανών και Χερσονήσου.