Το μνημείο, ο φωτισμός και ο στόχος

Ούτε… μπαράκι σε καιρούς μνημονίων να ήταν η Σπιναλόγκα! Φωτίζεται μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, σαν τα μπαράκια που δουλεύουν μόνο Π Σ Κ επειδή οι θαμώνες λιγοστεύουν. Κι όμως φαίνεται πως στη Σπιναλόγκα ο τριήμερος φωτισμός εβδομαδιαίως αποτελεί στρατηγική επιλογή… Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη από κοινού με την Αρχαιολογία, ετούτο το μνημείο είναι διαφορετικό από το άλλα. Είναι ένα μνημείο ανθρώπινου πόνου και όχι τουριστικής εκμετάλλευσης- επιχειρηματολογούν. Ε, άμα είναι έτσι να καταργήσουν και το εισιτήριο για τους πολυάριθμους επισκέπτες.





Μια σημαιοφόρος θυμάται…

Τη δική της άποψη περί σημαίας και σημαιοφόρων ανάρτησε στο Facebook η καλή και ευφυής συνάδελφος Γιάννα Χρονάκη, που με γλαφυρό τρόπο και με την αξία που έχει το γεγονός ότι υπήρξε και η ίδια σημαιοφόρος εκφράζει κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα στην κουβέντα για τη… σημαιολογία. Η άκρως ενδιαφέρουσα και συνάμα ανατρεπτική ανάρτηση έχει ως εξής:

«Επί τη ευκαιρία: ήμουν κι εγώ σημαιοφόρος. Για την ακρίβεια, υπήρξα η ντροπή των σημαιοφόρων. Άγαρμπη εκ φύσεως, πήρα σβάρνα με το κοντάρι όλους τους καθρέφτες των αυτοκινήτων μέχρι να πάω τη σημαία σπίτι. Την επομένη της παρελάσεως, με κάλεσαν στο γραφείο του διευθυντή για επίπληξη. Μασούσα τσίχλα την ώρα της παρελάσεως, με τον γνωστό τρόπο που τη μασάω ακόμα, σαν να είναι η τελευταία τσίχλα στη γη. (Δε θυμάμαι, μπορεί να έκανα και τσιχλόφουσκες!). Τον εξάψαλμο άκουσα γιατί ντρόπιασα, λέει, το σχολείο. Βασικά όταν ακούω ή διαβάζω για τη φάση με τους σημαιοφόρους, ακόμα μασάω τσίχλα. Με τον γνωστό τρόπο, σα να είναι η τελευταία τσίχλα στη γη. Και άμα λάχει, κάνω και τσιχλόφουσκες».



Ενισχύεται το δίκτυο

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν τα επιπλέον 100 κυβικά νερού που θα μπαίνουν ανά ώρα στο δίκτυο του Ηρακλείου από το φράγμα του Αποσελέμη είναι ικανά ν’ αμβλύνουν το οξύ πρόβλημα της πόλης και να απαλύνουν το μαρτύριο των Ηρακλειωτών.

Το γεγονός είναι ότι ο ΟΑΚ, ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις του και ύστερα από πολλή πίεση, υιοθέτησε το αίτημα της δημοτικής αρχής, που όπως και η ΔΕΥΑΗ γίνονται καθημερινά δέκτες έντονων παραπόνων από τους δημότες.

Το καθημερινό πρόβλημα και οι συνεχείς διαμαρτυρίες οδήγησαν χθες τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό στη ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν. Και αν καταλάβαμε καλά, θα γίνει πιο «σκληρός» και απαιτητικός από υπηρεσιακούς και αιρετούς που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος.



Ομοιότητες στρατηγικών

Τι κοινό έχουν οι στρατηγικοί επενδυτές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Η κυβέρνηση κυνηγάει και τους δύο με το τουφέκι! Τους μεν να επενδύσουν και τους δε να πληρώσουν.

Για το αποτέλεσμα μη με ρωτάτε. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Και στις δύο περιπτώσεις η δουλειά είναι τζίφος, όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε.



Αγεωγράφητο το F/B

Η ακριτική Γαύδος είναι ελληνική και αυτό το γνωρίζουν όλοι για την εσχατιά της Ευρώπης. Ή σχεδόν όλοι γιατί το Facebook έχει μάλλον διαφορετική άποψη. Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε μια φωτογραφία από τη Γαύδο και το Facebook ως γεωγραφικό προσδιορισμό έβαλε τη Σμύρνη της Τουρκίας!

Μήπως οι λάτρεις του νησιού και οι χρήστες του διαδικτύου να δώσουν ένα καλό… μάθημα γεωγραφίας στους κομπιουτεράδες το Facebook;



Σώζεται ο εκκλησιασμός;

Μετά τον Νίκο Φίλη που καρατομήθηκε λόγω του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο νυν υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, δέχεται πυρά για τον εκκλησιασμό.Στις αντιδράσεις για τυχόν κατάργηση του εκκλησιασμού, το Υπουργείο κάνει λόγο για «δημοσιογραφική αγυρτεία» από «τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας» και τονίζει πως το ΣτΕ ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου. Σημειώνεται πως δύο σύμβουλοι Επικρατείας του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ σε γνωμοδότησή τους κρίνουν ελλιπή τη ρύθμιση για τον εκκλησιασμό, καθώς εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δασκάλων το αν θα γίνεται καθημερινά ή ακόμα και ποτέ. το μονόωρο μάθημα των Θρησκευτικών στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού υπενθυμίζουν πως εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης στο ανώτατο δικαστήριο.



Αντίστροφη μέτρηση

Περίπου ένα εικοσαήμερο πρέπει να περιμένουν ακόμα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς τη Δευτέρα 28 ή την Τρίτη 29 Αυγούστου αναμένεται να μπει τέλος στην αγωνία τους. Σημειώνεται ότι πέρσι οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου. Η καθυστέρηση που παρατηρείται, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν αργότερα από κάθε άλλη χρονιά.



Αλλαγών συνέχεια

Αλλεπάλληλες είναι οι αλλαγές από το Υπουργείο Παιδείας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πλέον υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. δεν μπορούν να υποβάλουν το ίδιο έτος αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ.



Γαϊδουριά στη Χρυσή

Ε, αυτό πια που έγινε στη Χρυσή ξεπερνά και τα όρια της … γαϊδουριάς. Να σου δίνει το δικαστήριο τη δυνατότητα να επαναλειτουργείς τις καντίνες που σου σφράγισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για μη έκδοση (χιλιάδων) αποδείξεων και εσύ να ξαναστήνεις τη δουλειά με ανασφάλιστους εργαζόμενους, πάει πολύ. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και να δούμε ποιοι θα παρέμβουν τώρα για τη μη επιβολή ή τη μείωσή τους.