Της Άννας Κωνσταντουλάκη

“Ρίχνουν” τώρα τις τιμές οι ιδιοκτήτες πολλών σπιτιών που ενοικιάζονται σε πλατφόρμες τύπου airbnb, αφού η προσφορά στο Ηράκλειο έχει υπερκαλύψει τη ζήτηση και μεγάλος αριθμός κατοικιών μένουν ξενοίκιαστες.

Επιπλέον, αρκετοί ιδιοκτήτες επενδύουν στα σπίτια τους ανακαινίζοντάς τα, προκειμένου να μπορέσουν να τα ενοικιάσουν σε τουρίστες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει η επένδυσή τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, είπε στην “Π”: “Aυτή είναι η εικόνα που υπάρχει στο Ηράκλειο και γνωρίζω περιπτώσεις ανθρώπων που δανείζονται χρήματα για να κάνουν την ανακαίνιση. Θα τους έλεγα να λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους, γιατί η επένδυσή τους μπορεί να μην αποδώσει. Ήδη τα ξενοίκιαστα είναι πάρα πολλά”.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν ισχύει το ίδιο για άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, που οι κατοικίες αυτές έχουν υψηλές πληρότητες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ακόμη και την άνοιξη και το φθινόπωρο.



Οι εταιρείες που συμμετέχουν στις ενοικιάσεις

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung σε συνεργασία με ρεπόρτερ από τη βελγική De Tijd, τη γαλλική Le Monde και την ολλανδική Τrouw προέβη στην ανάλυση 37.000 προσφορών διαμονής μέσω της πλατφόρμας Airbnb στις δέκα μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, 1.290 ιδιοκτήτες προσέφεραν πάνω από ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση ανά τη Γερμανία, μια πρακτική η οποία έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα ιδίως στα μικρής και μεσαίας εμβέλειας συνοικιακά ξενοδοχεία. Επίσης περίπου το 58% του συνόλου των προσφορών αφορούσαν ενοικιάσεις διαμερισμάτων ή ακόμη και ολόκληρων συγκροτημάτων κατοικιών, κάτι που σημαίνει ότι πίσω από αυτές βρίσκονται επαγγελματίες μεσίτες. Παράλληλα οι προσφορές για μονόκλινα δωμάτια σε κοινόχρηστα με τους ιδιοκτήτες διαμερίσματα αποτελούσαν μόλις το 2% του συνόλου.

Μερικές εταιρείες ενοικίασης διαμερισμάτων, όπως η Homerent Immobilien με έδρα την Κολωνία, καταγράφει κέρδη της τάξης των 4,5 εκατομ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Airbnb. Eνδιαφέρον επίσης προκαλεί το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες παρουσίαζαν παραπλανητικά τις προσφορές τους, σαν να γίνονταν από ιδιώτες που διέθεταν προς ενοικίαση τα δικά τους σπίτια. Επίσης, πλέον έχουν ξεπηδήσει στην αγορά και νέες start-up επιχειρήσεις που παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα, αναλαμβάνοντας την προβολή και διαχείριση διαμερισμάτων για λογαριασμό ιδιωτών ιδιοκτητών. Αυτό που κάνουν αντίστοιχοι μεσάζοντες είναι να αναλαμβάνουν στην πράξη τη διαφήμιση των εκάστοτε διαμερισμάτων μέσω Airbnb, να δίνουν στους ενοικιαστές τα κλειδιά ή ακόμη και να καθαρίζουν τα διαμερίσματα μετά το πέρας της μίσθωσης.

Nα σημειωθεί ότι και στην Κρήτη δραστηριοποιούνται εταιρείες που αναλαμβάνουν την ενοικίαση σπιτιών.