Της Κατερίνας Μυλωνά

Με δεμένα τα χέρια τους προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό της επιβίωσής τους επαγγελματίες στο Ηράκλειο, που βλέπουν τους λογαριασμούς τους να κατάσχονται λόγω χρεών στην εφορία ή τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Καθημερινά, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου δέχεται «βροχή» τηλεφωνημάτων από επιχειρηματίες, που αμήχανοι μπροστά σε ένα… άχρηστο πια βιβλιάριο τραπέζης προσπαθούν να βρουν τρόπο να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, αναφέρει στην «Π» πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις λογαριασμών επαγγελματιών και ιδιωτών είναι περίπου ένα εκατομμύριο, εκ των οποίων αρκετές αφορούν και στο Ηράκλειο.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί και τον κύριο λόγο που οι άνθρωποι της αγοράς ζητούν από την υφυπουργό Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, να ανασταλεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση και χρήση POS μέχρι να θεσμοθετηθεί ακατάσχετος λογαριασμός.Χ. Λεκάκης: “Οι καταναλωτές τα ζητούν”

Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα το 65% των επιχειρήσεων στην αγορά του Ηρακλείου έχει εγκαταστήσει POS, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Λεκάκης, πριν από κάποια χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 35%. Μεσολάβησαν τα capital controls και ο νόμος που τα καθιστά υποχρεωτικά για τους περισσότερους επαγγελματίες.

Ο κ. Λεκάκης αναφέρει ότι, πλέον, οι ίδιοι οι καταναλωτές τα ζητάνε, αφού έχουν πάψει πια να κυκλοφορούν με μετρητά. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επαγγελματίες δελεάζουν τους πελάτες τους με προσφορές προκειμένου να μη χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους. «Αν δεν υπάρξει κάποια ανταπόκριση στο αίτημά μας από το υπουργείο, έχουμε καθολική εφαρμογή του νόμου και οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αποκλειστικά κάρτες, δυστυχώς, το επόμενο διάστημα θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους», τονίζει.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει απροθυμία από ορισμένους επαγγελματίες να εγκαταστήσουν POS παρά τις κυρώσεις που προβλέπονται, αφού το περιθώριο κέρδους που έχουν δεν τους το επιτρέπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι έχουν περίπτερο ή ψιλικατζίδικο.

Ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως, πλέον, αφού το POS είναι υποχρεωτικό, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται το επιτόκιο, που έχει διπλασιαστεί.

Ο κ. Λεκάκης υπενθυμίζει πως στις 5 Οκτωβρίου θα εξεταστεί η προσφυγή της ΓΣΕΒΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το θέμα.Παρά τις αντιδράσεις, οι επιστημονικοί κλάδοι δέχτηκαν τα POS

Στο ενδεχόμενο της εγκατάστασης POS το σύνολο των επιστημονικών κλάδων είχαν αντιδράσει, όμως, φαίνεται ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες στο Ηράκλειο πρόλαβαν τη σχετική προθεσμία , που έληγε στις 27 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Άρης Ροζάκης, αναφέρει πως σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων μπορεί να μην έχουν ακόμα στα γραφεία τους το τερματικό, αλλά έχουν προχωρήσει τη σχετική διαδικασία και το περιμένουν. «Η εικόνα που έχω είναι ότι δε θα είναι, τελικά, πολλοί εκείνοι που δεν θα το τοποθετήσουν», αναφέρει.

Όπως λέει, ο κλάδος αντιδρούσε σε αυτή τη ρύθμιση, καθώς «είναι μία επιπρόσθετη δαπάνη για τους συναδέλφους και δεν θεωρούμε ότι είναι τρόπος πάταξης της φοροδιαφυγής . Μπορεί να έχεις POS, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιείς». Ο κλάδος θεωρεί πως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αν οι συναλλαγές γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Μπορεί το κόστος να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά όλα αυτά λειτουργούν προσθετικά , όταν πληρώνει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και εφορίες, ακόμα και τα 10 και 20 ευρώ είναι κάτι», σχολιάζει. Η Γενική Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κ. Ειρήνη Βρέντζου, αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος και κεντρικά, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αντέδρασε στο μέτρο, τελικά οι περισσότεροι μηχανικοί έχουν εγκαταστήσει POS στα γραφεία τους. «Όλοι τήρησαν την προθεσμία για να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι. Δε θεωρώ, όμως, ότι θα χρησιμοποιήσουν τα POS», αναφέρει.

Ο κλάδος θεωρεί πως, ούτως ή άλλως, η φύση της δουλειάς των μηχανικών και των πληρωμών είναι τέτοια που οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.