Της Αντωνίας Κουτσάκη

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, έκανε δεκτή τη βουλευτική τροπολογία που επιφέρει φορολογική απαλλαγή ακινήτων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από υποθέσεις που εκκρεμούν προς καταλογισμό.

Δεν θα μπω κι εγώ στον γενικό αλλαλαγμό, ελπίζω και ευχομαι τα χρήματα που εξοικονομούνται να πηγαίνουν για καλό σκοπό.

Αυτό όμως που με έκανε έξαλλη ήταν η μη απαλλαγή παραδείγματος χάριν του ΕΝΦΙΑ από το “Χαμόγελο του παιδιού”, από το οποίο πέρσι ζήτησαν και πήραν 51.313,31. Κι αυτό όταν φιλοτιμήθηκε μια εφοπλίστρια, η οποία κατέβαλε το ποσό.

Επίσης φέτος το κράτος, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ζητά συνολικά 4 εκατ. ευρώ σε φόρους, εισφορές, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

Κι αυτή η αναλγησία γίνεται, ενώ το ίδιο το κράτος υποχρεώνει το “Χαμόγελο” να κάνει ότι το ίδιο θα έπρεπε, αφού συχνά-πυκνά οι εισαγγελείς που είναι κρατικοί λειτουργοί δίνουν εντολή στον Οργανισμό να φιλοξενήσει παιδια που βρίσκονται σε ανάγκη.Κάτι ανάλογο συμβάινει και με την “Κιβωτό του κόσμου” που δημιούργησε ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, που επίσης προσφέρει τα μέγιστα στα παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το κράτος βγάζει την ουρά του απέξω, αλλά όταν έρθει η ώρα να δώσει απαντήσεις μένει στα ευχολόγια και στα παχιά τα λόγια χωρίς αντίκρυσμα.

Περσι περίπου τέτοια εποχή, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι “δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί λύση “μπλα μπλα”, εξεταζουμε το πρόβλημα σε πολιτικό επιπεδο “μπλα μπα”. Θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε φορολογικά αυτά τα νομικά πρόσωπα “μπλαμπλα μπλα”.

Ένα χρόνο μετά το κράτος, που δεν θέλει να “ζυμώσει” γιατί δεν το πολυαφορά, δεν έχει άλλωστε και πολλά ψηφαλάκια η υπόθεση, ”εξακολουθεί αμέριμνο να κοσκινίζει”. Αν είχε ψηφαλάκια το θέμα θα είχε περάσει μέσα από μια τροπολογία,με συνοπτικές διαδικασίες. Γιατί τα ψηφαλάκια είναι ιερά… Αμ πως…