«Ντου» Πιτσιλή στη ΔΟΥ Ηρακλείου

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στο Ηράκλειο πραγματοποίησε χθες το πρωί ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Πιτσιλής παρέμεινε στη ΔΟΥ περίπου μισή ώρα, ενώ εκλήθη στην υπηρεσία και ο διευθυντής της Εφορίας, ο οποίος ήταν σε άδεια.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τους υπαλλήλους εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου και σε μία εξόχως τουριστική περιοχή, όπως είναι ο νομός Ηρακλείου.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιλής καταδίκασε απερίφραστα τα περιστατικά φραστικών επιθέσεων και χειροδικιών κατά των ελεγκτικών συνεργείων, επισημαίνοντας ότι η στήριξη και η συνδρομή της αστυνομίας είναι δεδομένη.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ επισκέφτηκε επίσης και τις ΔΟΥ Ρεθύμνου και Χανίων. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να σχολιάσει και την απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου, που έβγαλε προσωρινή διαταγή για την επαναλειτουργία των καντινών της Χρυσής, που είχαν σφραγιστεί για το όργιο της φοροδιαφυγής.



Η ιστορία του… θησαυρού της Κρήτης σε ένα βίντεο

Στην Κρήτη… ζουν δεκάδες αρχαία ελαιόδεντρα ! Σύμφωνα με επιστήμονες, αρκετά από αυτά τα ελαιόδεντρα ζουν πάνω από 1.500 χρόνια ! Το 2009 πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης άρχισαν μία προσπάθεια καταγραφής των αρχαίων ελαιόδεντρων. Συγχρόνως ενημέρωναν τους κατοίκους του νησιού για τη σημασία των δέντρων αυτών.

Τα αρχαία ελαιόδεντρα συνεχίζουν να μας προσφέρουν τους καρπούς τους….

Την όλη προσπάθεια μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο https://www.youtube.com/watch?v=ytYPw1TZsA0&t=9s.



Το νερό… νεράκι

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο πέφτει η στάθμη του διαθέσιμου νερού στο Ηράκλειο, κάνοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας εκρηκτικό και φέρνοντας σε απόγνωση πολλές συνοικίες, εντός και εκτός κέντρου. Το ότι τα αποθέματα του φράγματος του Αποσελέμη είναι λίγα και τα διαχειρίζονται με φειδώ, το εμπεδώσαμε. Το ότι οι βλάβες στο προβληματικό δίκτυο της ΔΕΥΑΗ είναι απανωτές, στο βαθμό της συνωμοσίας, το βιώνουμε συχνά. Το ότι οι ζημιές στις γεωτρήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, το καταλάβαμε. Το ότι τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ αγωνίζονται νυχθημερόν για το… ανέφικτο μας το είπαν. Εκείνο που δεν μας είπαν είναι πότε θα κάνουμε απρόσκοπτα μπάνιο στις ντουζιέρες των σπιτιών μας; Αν πάντως ο στόχος είναι να μη μένει καμιά περιοχή χωρίς νερό για περισσότερες από 24 ώρες, τότε βράστε όρυζα. Αλλά με βρόχινο νερό!



Άνευ εκθεμάτων

Ταμπέλες υπάρχουν, έστω και ξεχαρβαλωμένες από τη φθορά του χρόνου, αλλά αρχαιολογικό μουσείο δεν υπάρχει, που να λειτουργεί στη Μεσσαρά. Οι τουρίστες ακολουθούν τις ταμπέλες, αλλά όταν φτάνουν στο σημείο «παίζουν κουτουλιά», όπως λένε και στα χωριά της περιοχής. Και πως να λειτουργήσει το μουσείο όταν δεν έχει έκθεση, και πώς να έχει έκθεση όταν δεν έχει γίνει μουσειακή μελέτη; Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, είναι εξοργισμένοι και σκέφτονται αντίδραση ακόμα και δια της νομικής οδού.



Ξεκινούν οι έρευνες

Θέμα ημερών είναι η έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης προσφορών, για την απόκτηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο. Το ΥΠΕΝ προχωρά στην προκήρυξη δύο διεθνών διαγωνισμών, μετά την υιοθέτηση από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. της εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οι νέες προκηρύξεις προωθούνται ύστερα από τις αιτήσεις, που υπέβαλαν η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., που ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης, και της Energean Oil & Gas, για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί από τον ΥΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, και αναμένεται να δημοσιευθούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ΥΠΕΝ καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΔΕΥ Α.Ε.

Αξέχαστη ψαροβραδιά

Είναι από τις βραδιές εκείνες που θα ήθελες να ζήσεις και να ξαναζήσεις. Ο γνωστός οδοντίατρος Στράτος Κωνσταντουλάκης κάλεσε την Κυριακή φίλους και συγχωριανούς, στη γραφική πλατεία του Βοριτσίου, για τα γενέθλια του, βάζοντας ως βασικό πλαίσιο ότι τα εδέσματα που θα έφερναν οι προσκεκλημένοι (καθώς μιλάμε για κατάσταση ρεφενέ) θα προέρχονταν αποκλειστικά από τη θάλασσα και θα συνοδεύονταν με νηστίσιμα, όπως φάβα, κουκιά, χόντρο με χοχλιούς και άλλα. Η ημέρα καλούσε την ψαροφαγία (του Χριστού γαρ). Η βραδιά εξελίχτηκε σε μοναδική. Υπό το φως των κεριών, που ήταν αρκετό λόγω και της χθεσινής πανσελήνου, οι συνδαιτημόνες γεύτηκαν κάθε καλό της θάλασσας από τα πολλά που συγκεντρωθήκαν στο κοινό τραπέζι και χαλάρωσαν μέσα στην αυγουστιάτικη νύκτα, που ολοκληρώθηκε μ’ ένα εμβληματικό και αισθησιακό τραγούδι, που έμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο. Και του χρόνου να είστε καλά να το ξανακάνετε.



Προσοχή… κλέφτες

Προφανώς ο ΟΤΕ για να επαναφέρει προηγούμενη ανακοίνωσή του, κάποιοι επιτήδειοι συνεχίζουν το έργο τους.

Ο ΟΤΕ εφιστά την προσοχή των πολιτών στην Κρήτη, καθώς άγνωστα άτομα, προφασιζόμενα τους τεχνικούς της εταιρείας, φέρονται να πηγαίνουν σε σπίτια για διόρθωση υποτιθέμενης βλάβης, με απώτερο σκοπό την κλοπή.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα περιστατικά και υπενθυμίζει ότι τεχνικές εργασίες πραγματοποιούν είτε εργαζόμενοί της, οι οποίοι φέρουν πάντα σήμανση με το λογότυπο της εταιρείας, είτε εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι φέρουν πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι κάνουν εργασίες για λογαριασμό του ΟΤΕ.

Ο OTE επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του με σκοπό την προάσπιση του ονόματος, της φήμης του, αλλά και του κοινού.



Έκαναν επιστήμη το ξεκατίνιασμα

Ας τελειώνει πια το ξεκατίνιασμα, το κουτσομπολιό, οι διαγκωνισμοί και οι παγίδες, μεταξύ φιλόδοξων αιρετών, παραγόντων και υπαλλήλων που προκαλούν μόνο αλγεινή εντύπωση σε όσους γνωρίζουν το μικρόκοσμό τους. Μπορεί ο κόσμος να μην έχει πάρει χαμπάρι τι ακριβώς γίνεται στο «βασίλειο» τους, αλλά αν συνεχιστεί η τοξικότητα στον αέρα που αναπνέουν και εκπέμπουν, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το σύστημα που προσπαθεί να στήσει η μία ομάδα έναντι της άλλης. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, που μοιάζει πλέον πιθανό, πολλοί θα επιστρέψουν στην προτεραία κατάσταση- αυτήν που δεν τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους!



Μουζάλας και επιστροφές

Η μεγαλοψυχία του Γιάννη Μουζάλα δεν περιγράφεται! «Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της Ε.Ε. να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι’ αυτό θέλω να τις βοηθήσω». Με τις παραπάνω δηλώσεις στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επαναλαμβάνει ότι για πρώτη φορά από το 2011 η Γερμανία θα αρχίσει και πάλι να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η επιστροφή στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα εισόδου των εν λόγω προσφύγων στην Ε.Ε., αφορά άτομα που συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ένωσης, μετά τον Μάρτιο του 2017.