Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ένα σοβαρό επενδυτικό success story και αυτό μπορεί να έρθει από τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από ένα πολυσυζητημένο όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα: τις έρευνες για πετρέλαια.

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν, όπως φάνηκε και από τα όσα διημείφθησαν στο ΚΥΣΟΙΠ της περασμένης Πέμπτης (και ανακοίνωσε χθες και το ΥΠΕΝ), αναμένονται σοβαρές εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες, αφού θα βγει στον αέρα και θα επισημοποιηθεί η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μιας κοινοπραξίας με ελληνική συμμετοχή και αμερικανογαλλικό χρώμα. Σε αυτήν συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίων Exxon Mobil και η ελεγχόμενη από το γαλλικό δημόσιο κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Total. 

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα προς στιγμήν φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόταση του επενδυτικού σχήματος, ωστόσο τελικά το υπουργείο Ενέργειας υπαναχώρησε σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του, να αλλάξει τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης που ισχύει (προκειμένου να υπάρχει κρατική παρουσία στο επενδυτικό σχήμα που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και όχι να δίνεται “ενοίκιο”).

Έτσι, καθώς τελικά η κυβέρνηση “άκουσε” τις διαμαρτυρίες των επενδυτών και δεν αλλάζει επί του παρόντος το νομοθετικό καθεστώς, το σχήμα διατηρεί ακέραιο το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά και για έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνει μεγάλο μέρος, αν όχι όλα τα οικόπεδα που είχαν χαραχτεί νοτίως της Κρήτης στον γύρο παραχώρησης του 2014. 

Παράλληλα η ΕΔΕΥ. δηλαδή ο κρατικός φορέας που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του δημοσίου με τους επενδυτές, έχει ήδη αποστείλει στην εφημερίδα της ΕΕ προς μετάφραση και δημοσίευση το κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον έχει προσδιοριστεί επακριβώς η περιοχή που θα παραχωρηθεί στον διαγωνισμό και δεύτερον ότι μόλις δημοσιευτεί, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, στην εφημερίδα της ΕΕ η πρόσκληση, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών για να δηλωθεί - εάν υπάρχει - ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.