Το κινηματογραφικό καλοκαίρι στο Ηράκλειο εξακολουθεί να κυλάει αργά και βασανιστικά…

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

THE DARK TOWER

Σκην.: Νικολάι Αρσέλ

Πρωτ.: Ίντρις Έλμπα, Τομ Τέιλορ, Μάθιου Μακόναχι

Ο Τζέικ είναι ένα αγόρι που βλέπει όνειρα για έναν Μαυροντυμένο άντρα που προσπαθεί να καταστρέψει έναν Πύργο κι έναν Πιστολέρο που τον καταδιώκει για να τον σκοτώσει. Καθώς οι γονείς του αποφασίζουν να τον εισαγάγουν σε μια ψυχιατρική κλινική, αυτός συνειδητοποιεί ότι δε βλέπει παραισθήσεις, αλλά έχει μόλις ανακαλύψει έναν πόλεμο που διεξάγεται σε μια άλλη διάσταση και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη Γη αλλά κι άλλους κόσμους που βρίσκονται πέρα απ’ αυτή.

Περιπέτεια φαντασίας βασισμένη στην ομώνυμη λογοτεχνική σειρά του Στίβεν Κινγκ, αποτελούμενη από οχτώ μυθιστορήματα, που κυκλοφόρησαν από το 1982 ως το 2012.

Παρότι βεβαίως η πρόθεση των συντελεστών δεν ήταν να συγχωνεύσουν όλα τα βιβλία σε μία ταινία, παρόλαυτά το ότι απ’ όλο το προσφερόμενο επικών διαστάσεων πρωτότυπο υλικό, η εισαγωγική ταινία (με επιβαρυμένο επεξηγηματικό ρόλο) ‘στριμώχνεται’ σε μια διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας, αποτελεί δυσάρεστη ένδειξη βιασύνης, επιφανειακότητας και της σεναριακής σύγχυσης που προκύπτει απ’ αυτές.

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

SECURITY

Σκην.: Αλέν Ντεροσέρ

Πρωτ.: Αντόνιο Μπαντέρας, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Κατρίν ντε λα Ροσά

Ο Έντι είναι ένας μεσήλικος βετεράνος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του για να επανενωθεί με την οικογένειά του. Αφού δεν καταφέρνει να βρει μια δουλειά αντάξια της προϋπηρεσίας του, δέχεται να εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο. Όμως τα προσόντα του θ’ αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμα, αφού ένα βράδυ θα καταφύγει εκεί ένα κορίτσι που είναι προστατευόμενη μάρτυρας σε μια δίκη και καταδιώκεται από εγκληματίες που προσπαθούν να το σκοτώσουν.

Στα 57 του χρόνια, ο Μπαντέρας υποδύεται μια διασταύρωση του Τζον Ράμπο (ένας ψυχικά τραυματισμένος βετεράνος που προσπαθεί να επανενταχθεί στην κανονική ζωή…) και του Τζον Μακλέιν από το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (…βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα κτήριο από εγκληματίες που το έχουν καταλάβει), σε μια ταινία δράσης που θεωρητικά διαθέτει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας αξιοπρεπής και συναρπαστικός φόρος τιμής στην ’80s περίοδο του είδους, αλλά καταλήγει μια αδιάφορη περιπέτεια που δημιουργεί απορία για την κυκλοφορία της στις αίθουσες αντί κατευθείαν στο βίντεο. Το ανταγωνιστικό δίπολο Μπαντέρας- Κίνγκσλεϊ λειτουργεί ωραιότατα, αλλά η παραγωγή είναι φτωχή, οι σκηνές δράσης χωρίς έμπνευση, κι η σκηνοθεσία αδυνατεί να δημιουργήσει αληθοφάνεια στις κρίσιμες στιγμές της πλοκής, όπως όταν το κορίτσι καταφέρνει να ξεφύγει με υπερβολική ευκολία από την στρατιωτικών προδιαγραφών ενέδρα που στήνουν οι κακοποιοί στο κονβόι του FBI.