Τον Οκτώβριο του 2017 θα ξεκινήσει στο Ηράκλειο το ‘’ΜΟΝΙΤΟΡ ΦΕΣΤ- Δεύτερη ματιά”, ανανεώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά αυτό το βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης και ανάδειξης ανθρώπων που ασχολούνται με "σύγχρονες" μορφές τέχνης - ήχο, εικόνα και λόγο- πλάι σε γνωστά ή λιγότερο γνωστά ονόματα της τέχνης.

Το Φεστιβάλ απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες επισημαίνοντας: ’’Ασχολείσαι με “σύγχρονες” μορφές τέχνης; Εικαστικά, λέξεις, performance; Είσαι μουσικός; Τι είναι για σένα σύγχρονη τέχνη; Θέλεις να εξερευνήσεις τη δική σου δεύτερη ματιά; Θέλουμε να δούμε τη δουλειά σου”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο [email protected] ή στο facebook.com/monitorfest.rg για να δήλωσουν τη συμμετοχή τους.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2017. ‘’

‘’Πριν από ένα χρόνο - τονίζουν οι διοργανωτές- το Μόνιτορ Φεστ ξεκίνησε έναν διάλογο μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας, τεχνών και καλλιτεχνών, εντοπιότητας και εξωστρέφειας. Το αποτέλεσμά του, παρ’ όλες τις πιθανές ατέλειες, βρήκε θετική απόκριση από το κοινό, ωθώντας μας στο να συνειδητοποιήσαμε ότι το νησί, αλλά κι εμείς προσωπικά -οι άνθρωποι που συντονίζουμε το φεστιβάλ- χρειαζόμαστε κι άλλες ματιές: δεύτερες και πολυδιάστατες που θα μας ωθήσουν προς μια ποικιλόμορφη πολιτιστική “επανάσταση”.

Το Μόνιτορ Φεστ θα αγκαλιάσει τον αστικό ιστό της πόλης, διεξαγόμενο σε πολλαπλά σημεία και χώρους του ιστορικού της κέντρου, έχοντας παράλληλα συνάψει συνεργασίες με άλλα Φεστιβάλ και φορείς πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας.

Με καμβά την Κρήτη, ένα ενδιάμεσο σημείο του χάρτη, έναν τόπο σταθμό αλλά και πέρασμα, το Φεστιβάλ έρχεται να εξερευνήσει, να αναγνωρίσει, να αναθεωρήσει. Να διδαχθεί και να διδάξει. Μέσα από φόρμες, μορφές και τεχνικές. Μέσα από τα μάτια, τα χέρια και τα μυαλά καλλιτεχνών. Ανθρώπων που με εφαλτήριο την όποια εντοπιότητά τους, εντός και εκτός Ελλάδος, ανεξαρτήτως χρόνων και πεποιθήσεων, θα έρθουν να προσθέσουν στον πολιτιστικό και αισθητικό καμβά, θα συνεισφέρουν στον καλλιτεχνικό και πολιτισμικό διάλογο, και θα αφυπνίσουν, εάν είναι δυνατό, εκσυγχρονίζοντας παραδόσεις, αντί να τις μηδενίσουν.

“Φιλοδοξούμε έτσι -από κοινού- να πραγματοποιήσουμε ένα βήμα προς μια προσωπική, αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση, οικοδομώντας τελικά μια κοινωνία όπως εμείς την οραματιζόμαστε” καταλήγει η ανακοίνωση.