Στη νέα πλατεία του Νερόμυλου του Κρουσώνα πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του οικισμού, μια απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να δουν από κοντά το σημαντικό αυτό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νερόμυλος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα με τον πύργο υδατόπτωσης να είναι ακόμα παλαιότερος. Με τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί πλέον ξανά ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, ενώ έχει ήδη διαμορφωθεί με λειτουργικό τρόπο ο αύλειος χώρος του νερόμυλου και έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατεία με παιδική χαρά, κήπο, αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό, κ.α.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: “Με μεγάλη και ανυπόκριτη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω εδώ εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Σε έναν ξεχωριστό και μαγευτικό, όπως βλέπετε κι εσείς, τόπο.

Σε μια νέα πλατεία και πάρκο αναψυχής, μέσα στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού του Κρουσώνα. Ένα σημαντικό έργο που με μεγάλους κόπους και δαπάνες ο Δήμος Μαλεβιζίου εμπνεύστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε, μόλις πριν από λίγο καιρό”.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πως δημιουργήθηκε η πλατεία αλλά και στις δυσκολίες που υπήρξαν.

“Κινηθήκαμε συστηματικά και με πρόγραμμα και πείσαμε τις οικογένειες των ιδιοκτητών του νερόμυλου να παραχωρήσουν το παραδοσιακό κτίσμα στον δήμο, ώστε να είναι νομικά εφικτή η όποια παρέμβαση μας. Άμεσα ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας οι οικογένειες Δρακουλάκη, Βαμβουκάκη και Ξυλούρη, και είναι άξιες κάθε επαίνου και συγχαρητηρίων για την πράξη τους αυτή.

Σύντομα θα τοποθετηθεί και μια σχετική αναμνηστική πλάκα για να υπενθυμίζει πάντα τη γενναιόδωρη αυτή δωρεά προς όφελος του χωριού.

Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε και στους ιδιοκτήτες των διπλανών ερειπίων, τα οποία κρίναμε απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο στα δύο μνημεία.

Με όρους κοινωνικής προσφοράς όρισαν κι εκείνοι συγκαταβατικές αποζημιώσεις, προκείμενου να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου.

Την αγάπη για τον τόπο απέδειξαν για μια ακόμη φορά και οι άξιοι εφημέριοι του Κρουσώνα, ο παπά Μανώλης Φασουλάκης και ο παπά Δημήτρης Μερωνιανάκης, που χωρίς δισταγμό παραχώρησαν ενοριακή γη για την υλοποίηση του έργου.

Τους ευχαριστώ θερμά όλους καθώς και τα άξια μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η μελέτη ανάπλασης, και μέχρι την υπογραφή των απαραίτητων τίτλων ιδιοκτησίας, μια λειτουργική αρχιτεκτονική μελέτη, με σεβασμό στα μνημεία και τις ανάγκες του τόπου, ήταν έτοιμη και ώριμη για εφαρμογή”.