Διαμάχη εργαζομένων - ΔΥΠΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής Διαμάχη εργαζομένων - ΔΥΠΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής

“Πόλεμος” ξέσπασε μεταξύ της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ μετά την καταγγελία του δεύτερου ότι η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους, αφού δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλίνες ούτε το απαραίτητο προσωπικό.

“Οσο οι εργαζόμενοι κινδυνολογούν και αποκρύπτουν στοιχεία, τότο θα μειώνεται το ακροατήριό τους. Αλλωστε, στις κινητοποιήσεις τους οι συμμετέχοντες από όλη την Κρήτη δεν ξεπερνούν τα 30 άτομα” απαντά η ΔΥΠΕ.

Τη δική της απάντηση δίνει και η διοίκηση του νοσοκομείου.

“Εχουμε φρακάρει”

Το σωματείο μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο να αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού".

Σήμερα η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Μάλιστα την Τρίτη 1/8 νοσηλεύονταν 33 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 12 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών”.

Ο διοικητής Γιάννης Τασσόπουλος τονίζει από την πλευρά του ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι η μοναδική ψυχιατρική κλινική στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου που εφημερεύει κάθε μέρα το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών από τουρίστες, όπως προκύπτει από τη νοσηλευτική κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου (Ψυχιατρική Κλινική, Παιδοψυχιατρική Κλινική, τμήμα οξέων, ξενώνας, διαμερίσματα και κινητή μονάδα) είναι 77 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, προσωπικό το οποίο έχει προγραμματιστεί να ενισχυθεί περαιτέρω από προκηρύξεις που είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης.

ΔΥΠΕ προς Σωματείο: “Κινδυνολογείτε κι έχετε μείνει... τρεις κι ο κούκος”

Ωστόσο, πολύ σκληρή είναι η ανακοίνωση της ΔΥΠΕ Κρήτης που τονίζει ότι όχι μόνο καταστροφολογούν αλλά γράφουν ανακρίβειες και αποκρύπτουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Δεν θα σταθούμε στην ανακρίβεια ότι έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων χωρίς να αναπτυχθούν δημόσιες δομές απασυλοποίησης, γιατί στην καλύτερη περίπτωση δείχνει έλλειψη ενημέρωσης, αφού οι 9 λειτουργούσες εξωασυλικές δομές του Νομού Χανίων, οι πέντε της υπόλοιπης Κρήτης, οι τρεις Ψυχιατρικές Κλινικές, καθώς και η σχεδιαζόμενη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου κατάφωρα τους διαψεύδουν, ωστόσο θα σταθούμε σε όσα δεν μας είπε ο Σύλλογος. Δεν είπε ότι για πρώτη φορά μετά από το 2008, ενισχύθηκαν όλες οι Ψυχιατρικές Κλινικές με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, στο ΠΑΓΝΗ μάλιστα η επάνδρωση με ιατρικό προσωπικού στην Ψυχιατρική Κλινική είναι πλήρης μετά τις πρόσφατες προσλήψεις”. Η επιστολή συνεχίζει:

“Δεν είπε ότι για πρώτη φορά με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη ψυχική υγεία δημιουργείται ένα ενδιάμεσο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης με αποφασιστικές και διακριτές αρμοδιότητες και πλήρη διοικητική υποστήριξη, ενώ σε κάθε επίπεδο διοίκησης συμμετέχουν οι Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Δεν είπε ότι η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και το διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής, ότι διενεργήθηκαν επιτόπιες αυτοψίες και συνάντηση με τους εργαζόμενους, κατά τις οποίες διερευνήθηκαν όλες οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ μια σειρά από αυτές είναι σε φάση υλοποίησης (διαμόρφωση χώρου για αυλισμό ασθενών, ενίσχυση με προσωπικό επιτήρησης κατά τις ώρες αυλισμού, διαχωρισμός με ειδική κατασκευή του γραφείου ιατρών για τη διασφάλιση ατομικότητας στην εξέταση των ασθενών κ.α).

Δεν είπε για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στους Δήμους Φαιστού, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, που αποτελούσαν πάγιο αίτημα ετών, ούτε για την απόκτηση πλήρους νομικής υπόστασης των υφιστάμενων κινητών μονάδων των μονάδων ψυχικής υγείας.

Δεν είπε για τον υφιστάμενο σχεδιασμό για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδικό και εφηβικό πληθυσμό μέσω της έγκρισης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, ενισχύοντας τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Χανίων και Ηρακλείου και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου με παιδοψυχιατρική θεραπευτική ομάδα, όπως και για το ότι επίκειται άμεσα η έγκριση από πλευράς σκοπιμότητας της ενίσχυσης με προσωπικό για τις Δομές Ψυχικής Υγείας ενηλίκων.

Η υπηρεσία, αφού παραθέτει όλα τα στοιχεία για τον σχεδιασμό σε επίπεδο Κρήτης, και ευχαριστεί τους εργαζόμενους της Ψυχιατρικής Κλινικής για τη μάχη που δίνουν, υπογράμμισε:

“Όσο θα κινδυνολογούν και θα αποκρύπτουν στοιχεία τόσο θα μειώνεται το ακροατήριό τους και θα περιορίζεται ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις τους, που ούτως ή άλλως δεν ξεπερνούν στη καλύτερη περίπτωση τα τριάντα άτομα από το σύνολο των Εργαζομένων στις δομές Υγείας όλης της Κρήτης”.