Μια μικρή χωματερή στη Φοινικιά!

Τι έχουν με τη Φοινικιά και δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, μαλωμένοι είναι; Η εικόνα της φωτογραφίας είναι απαράμιλλη. Οι κάδοι έχουν ξεχειλίσει και κατά μήκος του τοιχίου της επιχείρησης έχει σχηματιστεί μια μικρή χωματερή. Παρά τις οχλήσεις των περιοίκων στην Υπηρεσία Καθαριότητας, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο δεν υπήρξε ανταπόκριση, αν και η κατάσταση είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από μέρες πριν. Δικαίως οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής αναρωτιούνται «καλά εμείς δεν πληρώνουμε ανταποδοτικά τέλη για να έχουμε μια στοιχειώδη καθαριότητα»;

Ψάχνουν χώρο για το συνέδριο

Δεν αποκλείεται ακόμα και εντός της εβδομάδας σύμβουλοι του Μαξίμου να βρεθούν στο Ηράκλειο για την επιλογή του χώρου που θα γίνει το Περιφερειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης, στις εργασίες του οποίου θα δώσει το “παρών” και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου εκλήθη και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνοαυτάκης, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της θεματολογίας του συνεδρίου. Διότι, αν δεν γνωρίζει ο κ. Αρναουτάκης τα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης, τότε ποιος τα γνωρίζει; Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη από 20 ως 22 Σεπτεμβρίου θα παραστεί και στις εργασίες του ευρωπαϊκού συνεδρίου για την «καθαρή ενέργεια», που θα γίνει τα Χανιά.

Η «Πριγκίπισσα των Πάγων»

Μια εκπληκτικά διατηρημένη μούμια 35χρονης γυναίκας που ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα κοντά στον Αρκτικό Κύκλο εντυπωσιάζει με τις λεπτομέρειες που έχουν σωθεί αναλλοίωτες στο εκφραστικό της πρόσωπο, μεταξύ των οποίων και οι... μακριές βλεφαρίδες της.

Μπορεί να πέρασε τους τελευταίους εννέα αιώνες μέσα σε ένα «κουκούλι» από χαλκό και πάγο, θαμμένο σε μόνιμα παγωμένο έδαφος (πέρμαφροστ), όμως η «Πριγκίπισσα των Πάγων» (όπως είναι το παρατσούκλι που της έδωσαν οι επιστήμονες) δεν έχει χάσει τη γοητεία της.

Η μούμια της 35χρονης γυναίκας ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο αρχαίο νεκροταφείο Ζελιόνι Γιαρ, κοντά στην πόλη Σαλεκχάρντ της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Siberian Times. Ήταν μάλιστα η μοναδική εκπρόσωπος του ωραίου φύλου που βρέθηκε θαμμένη στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου εντοπίστηκαν περίπου 40 σκελετοί ανδρών.

Κάηκε το πελεκούδι στη βάφτιση του Νικόλα

Κάηκε το πελεκούδι στη βάπτιση του μικρού Νικόλα, στο γλέντι που ακολούθησε στην Κασταμονίτσα. Το αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε ήταν αναμενόμενο, καθώς μιλάμε για τον Πιτσούλη τζούνιορ, υιό του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Γιώργου. Ο πρόεδρος αμφιταλαντεύτηκε για το τι κάλεσμα θα κάνει. Το έφερε από 'δω το έφερε από 'κει και τελικά άφησε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους και να οδηγηθούν σε κοσμοσυρροή. Η βάπτιση έγινε στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στις Γούβες. Το πανηγύρι ακολούθησε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Κασταμονίτσας και το γλέντι συνόδευσε με τη λύρα και το τραγούδι του ο Νεκτάριος Σαμόλης. Νονοί του μικρού Νικόλα ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης και ο επιστήθιος φίλος του μπαμπά, τραπεζικός Γιάννης Καραπιδάκης. Να ευχηθούμε στον Γιώργο και την Εύα να τους ζήσει το νεοφώτιστο και στους κουμπάρους να τα χιλιάσουν.

Υποψήφιος και με χρίσμα

Σε ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας η «Π» παρουσίαζε ως σοβαρό ενδεχόμενο, οι άλλοτε συνοδοιπόροι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης (νυν πρόεδρος) και Μηνάς Μελισσείδης (Α’ αντιπρόεδρος μέχρι τα μέσα της θητείας οπότε και παραιτήθηκε) να βρεθούν σε απέναντι στρατόπεδα στις επικείμενες εκλογές. Πλέον πρόκειται για βεβαιότητα, καθώς ο κ. Μελισσείδης ξεκαθάρισε ότι θα είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου και μάλιστα με την επίσημη στήριξη της ΝΔ. Έστω και με πατερίτσες, λόγω ενός περαστικού προβλήματος, έχει ξεκινήσει ήδη τον αγώνα του.

Λούζονται με εμφιαλωμένο!

Μπορεί ο κ. Λαμπρινός, όπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π», να εκφράζει τη στεναχώρια του για την ταλαιπωρία των Ηρακλειωτών από τη λειψυδρία και να θέτει ως προσωπικό του στοίχημα τη στοιχειώδη άμβλυνση του προβλήματος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά το ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα. Μπορεί το φράγμα του Αποσελέμη να μην αποτελεί πανάκεια, μπορεί η αφαλάτωση να καθυστερεί, μπορεί το δίκτυο ύδρευσης να είναι πεπαλαιωμένο, αλλά αυτά δεν ικανοποιούν τους Ηρακλειώτες που κάνουν μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό, ακόμα και σε κεντρικές συνοικίες του Ηρακλείου. Σε άλλες δε, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, οι δημότες κουβαλούν το νερό με τους ντενεκέδες. Και είμαστε ακόμα στην αρχή του Αυγούστου…

Ελαιόλαδο με ετικέτα

Κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένο έχει το Δίκτυο Ελαιολάδου Κρήτης με την υποχρεωτική από 1ης Ιανουαρίου 2018 ετικέτα στα ελαιόλαδα που χρησιμοποιούνται στους χώρους εστίασης, ακόμα και για τη σαλάτα. Πρόκειται για θέμα που το Δίκτυο είχε αναδείξει ως αναγκαιότητα και πίεσε πολύ για την εφαρμογή του, όπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρός του, Μανόλης Φραγκάκης.

Ζαμπονότυρα και γόβες

Αν ο Ζαμπούνης έμπαινε στον προθάλαμο του γραφείου μεγάλου αυτοδιοικητικού παράγοντα της Κρήτης, μπορεί και να έσκιζε τα βιβλία του για το σαβουάρ βιβρ ή ακόμα και ν’ άλλαζε την κοσμοθεωρία του. Τα ζαμπονότυρα πάνω στο γραφείο για κολατσιό ανά πάσα ώρα και στιγμή και οι «καβατζαρισμένες» στα συρτάρια γόβες-στιλέτο και πλατφόρμες δημιουργούν μια εικόνα που δεν συνάδει με τον χώρο και τροφοδοτεί επισκέπτες και εργαζόμενους με μπόλικη διάθεση για αρνητικά σχόλια και κουτσομπολιά.