Eκατοντάδες Ηρακλειώτες που βρέθηκαν, στην πλατεία Ελευθερίας το βράδυ της Πέμπτης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακό ξινόχοντρο την ώρα μάλιστα που “κατέβηκε” από τη φωτιά. Η παρασκευή του ξινοχόντρου έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης που διοργανώνει, για 11η χρονιά στο Ηράκλειο, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.

Ο ξινόχοντρος ψήθηκε στην πλατεία από την κ. Χαρίκλεια Παρασύρη, έμπειρη νοικοκυρά, που ψήνει καθημερινά ξινόχοντρο στην οικογενειακή επιχείρηση.

Για την παρασκευή του ξινόχοντρου χρησιμοποιήθηκε πρόβειο γάλα και στάρι, με την παραδοσιακή συνταγή που τον έψηναν και οι γιαγιάδες μας. Η κυρία Χαρίκλεια απαντώντας στη βροχή των ερωτήσεων, που δέχθηκε όση ώρα έψηνε τον ξινόχοντρο είπε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι το πρόβειο γάλα, καθώς με άλλα γάλατα δεν είναι το ίδιο νόστιμος. Το γάλα αφήνεται να ξινίσει για πέντε – έξι μέρες με αλάτι και στη συνέχεια σε τέσσερα κιλά γάλα μπαίνει ένα κιλό αλεσμένο σιτάρι που βράζει ώσπου να πήξει. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε γάλα όσο ψήνεται.

Ο ξινόχοντρος, όσο ήταν ζεστός, σερβιρίστηκε και προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους. Οι παλιές νοικοκυρές, και τώρα πλέον οι επιχειρήσεις του είδους, ξέραιναν τον ξινόχοντρο και τον έψηναν αργότερα με χοχλιούς, με λαχανικά ή και σε σούπα το χειμώνα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με κατασκευή χειροποίητων μακαρονιών από παιδιά με την καθοδήγηση των υπεύθυνων της εταιρείας “Μαγγίρι”.