Μεγάλη υπήρξε η επισκεψιμότητα στην επίσημη πρώτη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Συνολικά 2.400 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες της πλατφόρμας με σκοπό την υποβολή αίτησης. Στην Κρήτη 500 ήταν οι επισκέπτες της ιστοσελίας από το Ηράκλειο και επίσης 500 από τα Χανιά.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, δε, είναι ότι τα χτυπήματα (hits) που δέχθηκε συνολικά ο διαδικτυακός τόπος έφτασαν τα 2,4 εκατομμύρια, γεγονός «που εξηγεί την καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων στην πρόσβαση, που καταγράφηκε κάποιες στιγμές» όπως σημειώνει το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, υπήρξαν 46.357 διαφορετικοί επισκέπτες, εκ των οποίων:

• πάνω από 21.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν τις διατάξεις του Νόμου Σταθάκη για τα φυσικά πρόσωπα

πάνω από 25.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο και τις λύσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

• 7.344 επισκέπτες έκαναν εισαγωγή στην πλατφόρμα (σημειώνεται ότι υπάρχει και εναλλακτική είσοδος μέσω του διαδικτυακού τόπο www.gsis.gr της ΓΓΠΣ)

Συνολικά 2.400 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες της πλατφόρμας με σκοπό την υποβολή αίτησης. Από αυτές:

* 310 δεν πληρούν τα κριτήρια του Νόμου και απορρίφθηκαν

* 150 πληρούν τα κριτήρια του Νόμου και προχώρησαν στη συμπλήρωση της αίτησης, επισυνάπτοντας τουλάχιστον ένα αρχείο.

Από τους 46.000 επισκέπτες:

* 23.000 προήλθαν από την Αττική

* 4.500 προήλθαν από τη Θεσσαλονίκη

* 1.000 προήλθαν από τον Πειραιά

* 500 από καθεμία από τις πόλεις: εκτός από Ηράκλειο και Χανιά,Πάτρα, Κόρινθος, Λάρισα, Κοζάνη.

•Η μέγιστη επισκεψιμότητα της πλατφόρμας έφτασε σε 2.500 ταυτόχρονες συνδέσεις

Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κανένα τεχνικό πρόβλημα (bug) στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, εξήγησε ότι για μία μικρή επιχείρηση, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός. Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι η προϋπόθεση για μία κερδοφόρο χρήση την τελευταία τριετία είναι η μοναδική απαίτηση του νόμου για να αποδείξει κανείς ότι νοείται η επιχείρηση ως βιώσιμη.