Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αντιπολίτευσης και Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κατηγόρησε το Υπουργείο ότι στο προσχέδιο του Π.Δ. προβλεπόταν η κατάργηση της πρωινής προσευχής, όμως, επεστράφη ως αντισυνταγματικό.
«Το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής.
Αλλά, στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας πάνω στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι» είπε ο κ. Κακλαμάνης με το Υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, να τον διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Κακλαμάνης να επιστρατεύει το ψεύδος - εμπλέκοντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – προκειμένου να ενισχύσει τη φτωχή αντιπολιτευτική εικόνα του κόμματός του.
Ο κ. Κακλαμάνης οφείλει δημοσίως και με παρρησία να παραδεχτεί το λάθος του.
Με τις εμμονές της η αντιπολίτευση δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, που έρχεται να αντικαταστήσει ένα αναχρονιστικό για τις μέρες μας Διάταγμα που είχε δημοσιευτεί πριν 20 χρόνια. Την καλούμε να το κάνει για να συνειδητοποιήσει τον βαθμό εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού που επιχειρούμε. Εκτός βέβαια, αν την φοβίζουν τα βήματα αυτά και θέλει να στρέψει αλλού τη συζήτηση», αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου.
Καταργείται η έπαρση της σημαίας
Ωστόσο, την κατάργηση της έπαρσης της σημαίας, που συνοδευόταν από τον Εθνικό Ύμνο, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας), τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές, προβλέπει το νέο Π.Δ.
«Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει το τωρινό Π.Δ., ενώ το Προεδρικό Διάταγμα 201/98 προέβλεπε τα εξής:
«Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το Σύλλογο Διδασκόντων ή οριστεί από τις αρμόδιες αρχές.
Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται:
1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)
2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές
3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το Σύλλογο Διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».