Της Κατερίνας Μυλωνά

Με μαθητές αλλά χωρίς… διευθυντές κινδυνεύουν να μείνουν πέντε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, καθώς κανένας εκπαιδευτικός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να καλύψει αυτές τις θέσεις.

Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Βοριζίων, Τεφελίου, Χάρακα, Θραψανού και Βαγιονιάς.Πανελλαδικό το πρόβλημα

Το Υπουργείο Παιδείας εξηγεί ότι για την κάλυψη κενών θέσεων διευθυντών σχολικών μονάδων, για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες ορίζεται ότι τοποθετούνται, εφόσον εκ νέου το δηλώσουν, υποψήφιοι που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα. Για τον σκοπό αυτό καλούνται να υποβάλουν νέα δήλωση προτίμησης. Αν μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας παραμένουν κενές θέσεις, οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται εκ νέου και μπορούν γι’ αυτές να υποβάλουν υποψηφιότητα εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας από τον προβλεπόμενο.

Συνεπώς μετά την ανάληψη υπηρεσίας των νέων διευθυντών, που έγινε την περασμένη Τρίτη 1η Αυγούστου, οι διευθυντές εκπαίδευσης καλούν τους υποψήφιους που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα, να υποβάλουν εντός προθεσμίας τριών ημερών νέα δήλωση προτίμησης η οποία αφορά στα σχολεία για τα οποία δεν υποβλήθηκε υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την ερχόμενη Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, οι θέσεις που εξακολουθούν να παραμένουν κενές, προκηρύσσονται εκ νέου από τον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης, ο οποίος θέτει προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας πέντε ημερών. Στην συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας από τον προβλεπόμενο.Τέλος (;) στον αγιασμό με δανεικούς δασκάλους

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Αποστολάκης, αναφέρει στην «Π» πως αν οι προσπάθειες κάλυψης των διευθυντικών θέσεων δεν ευδοκιμήσουν, τότε θα τοποθετηθούν προσωρινοί διευθυντές τον Σεπτέμβριο, οπότε και στελεχώνονται τα σχολεία.

Σε ερώτηση αν επαναληφθούν φαινόμενα παλαιότερων ετών να γίνεται αγιασμός σε σχολεία με δανεικό δάσκαλο, ο κ. Αποστολάκης είπε πως φέτος είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν το διάστημα από 5 ως 10 Σεπτεμβρίου, οπότε την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς θα βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.

Κανένα πρόβλημα στη δευτεροβάθμια

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, είπε στην «Π» πως όσον αφορά σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν προέκυψε κανένα κενό στις θέσεις διευθυντών. «Κάποια χρόνια στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, όμως, φέτος όλοι οι υποψήφιοι δέχτηκαν όλα τα σχολεία», ανέφερε.