Ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της οικιακής κομποστοποίησης κάνει ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από μια στοχευμένη παρέμβαση μέσω του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Σε συγκεκριμένες περιοχές που θα επιλεγούν μεταξύ παραλιακού μετώπου και Αγίας Τριάδας και κατά μήκος της διαδρομής που ενώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Κνωσό, προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικών καφέ κάδων, στους οποίους θα τοποθετούνται όλα τα οργανικά απόβλητα των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός αυτός εκτιμάται ότι θα αρχίσει να υλοποιείται από την επόμενη χρονιά, αφού προηγηθεί η απαραίτητη ενημερωτική καμπάνια στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να πεισθούν να συμμετέχουν και να στηρίξουν δυναμικά τον σχεδιασμό.

Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση τη διανομή 1.500 κάδων, στους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να ρίχνουν αποκλειστικά και μόνο τα οργανικά απόβλητα των σπιτιών ή των μαγαζιών τους. Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα προσδιοριστούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι πολίτες θα μπορούν με ευκολία εκεί να ξεφορτώνονται το βάρος των οργανικών απορριμμάτων το οποίο καταλαμβάνει ίσως και το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών ενός σπιτιού.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χ. Μαμουλάκης, οι καφέ κάδοι είναι κατασκευαστικά πιο σκληροί σε σχέση με τους υπόλοιπους, διότι το βάρος που σηκώνουν είναι πολλαπλάσιο.

Οι κάδοι θα αδειάζουν με τη βοήθεια ενός μεγάλου φορτηγού-ψυγείου, το οποίο θα μεταφέρει όλο το υλικό που θα συγκεντρώνει από τους καφέ κάδους σε ένα σημείο όπου θα γίνεται αερόβια κομποστοποίηση.

«Αυτό είναι το σύστημα που σχεδιάζουμε» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης που, όπως σημειώνει δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για ολόκληρη την πόλη, η οποία θα πρέπει να αλλάξει καταρχήν αντίληψη και πρακτική σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Σε αυτή μας την προσπάθεια πολύτιμος σύμμαχος είναι ο πολίτης, που θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, κάνοντας καθημερινό του βίωμα την ανακύκλωση όχι μόνο αντιλαμβανόμενος τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχει, αλλά επωφελούμενος το οικονομικό κίνητρο των χαμηλότερων δημοτικών τελών το οποίο επεξεργάζεται η δημοτική Αρχή. Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες είναι ότι η κομποστοποίηση είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία αποδόμησης της οργανικής ύλης, ώστε να μπορεί να είναι αφομοιώσιμη από τα φυτά.

Είναι μια μέθοδος ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη – και όχι μόνο – η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού σε περίπτωση που τα οργανικά αυτά απορρίμματα καταλήξουν σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως π.χ. σε ΧΥΤΑ, παράγουν με την αποδόμησή τους διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, αέρια που είναι υπεύθυνα στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αποτελεί όμως και μια άριστη διαδικασία λίπανσης της γης, δεδομένου ότι η συνεχής και εντατική καλλιέργεια απομυζά από το χώμα τα θρεπτικά του συστατικά, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητάς του και τη σταδιακή ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών.

Η οικιακή κομποστοποίηση σε συνδυασμό με τη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων από τους μεγάλους «παραγωγούς» του Ηρακλείου, μπορεί να φέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου μας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων από την Υπηρεσία Καθαριότητας, συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ελαχιστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων στους κάδους, τη σταδιακή απομάκρυνση των κάδων αυτών και έχουν τελικό σκοπό τη διατήρηση στις γειτονιές του Ηρακλείου μόνο των κάδων των ρευμάτων ανακύκλωσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι “η πολιτική στόχευση που έχει τεθεί είναι να πετύχουμε ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων, να αυξήσουμε τον δείκτη ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων”.