Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Περίσσευαν τα παράπονα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων προς τη δημοτική αρχή από την οποία ζητούσαν εξηγήσεις για την εγκατάλειψη της ενδοχώρας του δήμου Ηρακλείου. Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λότζια υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων ξεσπάθωσαν, κάνοντας λόγο για πλήρη εγκατάλειψή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν και για τη δυσκολία πρόσβασης που έχουν σε συγκεκριμένους αντιδημάρχους, καθώς, όπως ανέφεραν, οι πόρτες των γραφείων τους είναι κλειστές για τα αιτήματα της ενδοχώρας. Τα περισσότερα παράπονα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες της τεχνικής υπηρεσίας, που όπως είπαν βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, οι κάτοικοι των οποίων αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι ίδιοι περιέγραψαν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την οδοποιία, δηλαδή μίλησαν για την απαράδεκτη κατάσταση των αγροτικών δρόμων, και υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις και διανοίξεις του οδικού δικτύου. Όπως είπαν, τώρα που ξεκινά ο τρύγος των αμπελιών, δεκάδες αγρότες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις καλλιέργειές τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μεγάλα ήταν τα παράπονα και για τη ΔΕΥΑΗ, δηλαδή για την υδροδότηση, καθώς πολλές περιοχές τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού είπαν το νερό νεράκι, ενώ δυστυχώς τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Επιχείρησης δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά… Επίσης μεγάλο μέρος των παραπόνων είχε να κάνει κυρίως την άρδευση συγκεκριμένων περιοχών, που εμφανίζει σοβαρά προβλήματα, όπως επίσης και με την επέκταση των δικτύων άρδευσης, κρίσιμο ζήτημα και αυτό για να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανός ο πρωτογενής τομέας που βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες προβλήματα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος ρώτησε τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων εάν τα προβλήματα αυτά είναι καινούργια ή αν υπήρχαν και στο παρελθόν. Όπως παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, το αναπτυξιακό έλλειμμα των περιοχών τους είναι μια κατάσταση που σίγουρα δεν προκλήθηκε σήμερα. Όμως τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία με τις εργολαβίες που είχαν ανατεθεί σε αντίθεση με τη διαχείριση που γίνεται σήμερα με την αυτεπιστασία, καθώς δεν αποδεικνύεται τόσο αποτελεσματική. Μετά από αρκετή συζήτηση, ο δήμαρχος έδωσε εντολή στο σύνολο των συνεργατών του να ασχοληθούν σοβαρά με τα ζητήματα που τέθηκαν από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και να βρεθούν διεξοδικές λύσεις. Στη διάρκεια της συζήτησης οι πρόεδροι ενημερώθηκαν από τους αντιδημάρχους για τους χειρισμούς που γίνονται στα ζητήματα καθαρισμού των αγροτικών δρόμων και αγροτικής οδοποιίας.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τέτοιου είδους συναντήσεις (όπως μάλιστα υπογραμμίστηκε η συγκεκριμένη ήταν η δεύτερη κατά σειρά αντίστοιχη σύσκεψη μέσα σε δύο μήνες) είναι χρήσιμες και ο δήμαρχος επανέλαβε ότι πέρα από τις δικές του, συχνές, επισκέψεις στην περιφέρεια του Δήμου θεωρεί τη συχνή επικοινωνία και την καλή συνεργασία με τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων.