Θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι και η μνήμη τους τιμήθηκε με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο χωριό Φιλίππω του Δήμου Μινώα –Πεδιάδος. Η τελετή έγινε παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, αρχών, φορέων, αντιστασιακών και πλήθος κόσμου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο μνημείο που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Πρόκειται για έναν μαρμάρινο πάπυρο, χαραγμένο από το Α’ πρωτόκολλο δημιουργίας της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής στις 3 Αυγούστου 1941 με τα ονόματα των πρωτοστατών στην περιοχή Αστερουσίων και Βιάννου Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, Ιωάννη Αγγελάκη, Μιχαήλ Φιλιππάκη, Χαράλαμπου Ραπτάκη κ.ά.

Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου- Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα και ακολούθησαν τα εγκαίνια και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από τους εκπροσώπους των αρχών και τις οικογένειες των αντιστασιακών που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της οργάνωσης της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής.

Μίλησαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου- Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, η ιστορικός, φιλόλογος, συγγραφέας Άννα Μανουκάκη, ο συγγραφέας π. Λυκειάρχης Μανόλης Παπαμαστοράκης, η Φιφή Αγγελάκη καθηγήτρια συζ. Αριστείδη Αγγελάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Γιάννης Μαρκάκης, που ήταν και διοργανωτής.

«Τιμούμε σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης τον κρητικό λαό, τη γενιά της αντίστασης, τους ήρωες των χωριών της Κρήτης που πολέμησαν και αντιστάθηκαν, που μαρτύρησαν στα βασανιστήρια των δυνάμεων κατοχής. Τιμούμε αυτούς που υπηρέτησαν πανανθρώπινες αξίες καθιστώντας «κτήμα ες αεί» την Εθνική Αντίσταση, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.