Όσο και αν φαντάζει μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πρώην Σοβιετική Ένωση με την Κρήτη, ανάμεσα σε αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους τους είναι και Νίκος Καζαντζάκης! «Ο Νίκος Καζαντζάκης, η Κρήτη, ο Ελληνισμός είναι στην καρδιά και στο μυαλό» λένε οι 70 ελληνικής καταγωγής νέοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που φιλοξενούνται στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος “Στα ίχνη του Καζαντζάκη‘’ και οι οποίοι επισκέφτηκαν χθες την Περιφέρεια Κρήτης. Τους 70 νέους αλλά και τους υπεύθυνους του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Πλευράκη καλωσόρισαν εκ μέρους του περιφερειάρχη ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, Λάμπρος Καμπουράκης. Οι νέοι από Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον ‘’Νίκο Καζαντζάκη” παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ν. Καζαντζάκη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου – Λασιθίου ήταν σε συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών – Αστερουσίων, Χερσονήσου και Οροπεδίου.Στα ίχνη του Καζαντζάκη

Οι ίδιοι λένε πως «δεν ήρθαμε για τουρισμό αλλά για να περπατήσουμε στα βήματα του Ν.Καζαντζάκη», του οικουμενικού συγγραφέα, ο οποίος σε δύσκολους καιρούς ως ειδικός απεσταλμένος του Ελευθερίου Βενιζέλου βοήθησε αποτελεσματικά τον Ελληνισμό στις χώρες τους. Μάλιστα οι 70 νέοι τις ημέρες παραμονής τους στο νησί μας, γνώρισαν πρόσωπα, περιοχές, στοιχεία με αναφορά τον Νίκο Καζαντζάκη και έμαθαν να χορεύουν και να έχουν ενδιαφέρον για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Ο κ. Φασουλάκης ανέφερε πως «καλωσορίζουμε τους νέους μας, που με την επίσκεψη και την ευχάριστη παραμονή τους στην Κρήτη με τα διδάγματα του Καζαντζάκη γίνονται τώρα παράλληλα οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας».

Ο κ. Πλευράκης είπε για τον Καζαντζάκη ότι ήταν «ένας πολιτικός Καζαντζάκης, ένας πολιτικός που σ΄ αυτά τα μέρη που φιλοξενούμε τους ομογενείς μας, είχε πάει και είχε σώσει χιλιάδες Πόντιους μετά τη γενοκτονία. Ένας ρόλος που του τον είχε αναθέσει ο άλλος μεγάλος πολιτικός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Προς τιμή αυτών των ανθρώπων βρίσκονται οι απόγονοι αυτών τώρα στην Κρήτη. Η Κρήτη ξανά στην καρδιά των γεγονότων. Η ‘’κρητική ματιά’’, ένας διεθνής διαγωνισμός που έχει οργανώσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία του Νίκου του Κοτζιά, και οι εβδομήντα καλύτερες εργασίες βρίσκονται εδώ».

Ο κ. Καμπουράκης ευχήθηκε η παραμονή των νέων στην Κρήτη «να τους δώσει ερεθίσματα να εντρυφήσουν περισσότερο στον Κρητικό στοχαστή, ο οποίος μας έχει αφήσει πολλές παρακαταθήκες για να μπορέσουμε να πάρουμε κίνητρα για να είμαστε καλύτεροι στη ζωή μας στην καθημερινότητά μας».