Με προμήθεια από την τράπεζα επιβαρύνονται από τα τέλη Ιουλίου όσοι πολίτες επιλέγουν να πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών, καθώς δωρεάν γίνονται πλέον μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών).

Κοινοποίηση παράθεσης

Οι προμήθειες ορίζονται με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η μέση προμήθεια που πλήρωσε κάθε φορολογούμενος που πήγε στο τραπεζικό γκισέ για να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος ήταν περίπου 1,2 ευρώ, όσο θα είναι εφεξής και για την πληρωμή οποιουδήποτε φόρου (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ).

Να σημειωθεί ότι το ποσό της προμήθειας ήταν 1,2 ευρώ για την πληρωμή φόρου με πιστωτική κάρτα στο τραπεζικό γκισέ και 1,5 ευρώ για την πληρωμή με μετρητά.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, τις προμήθειες για τις πληρωμές φόρων γλύτωσαν μόνο οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% οι οποίοι πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος μέσω χρέωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Η προμήθεια δεν χρεώθηκε ακόμη και στις περιπτώσεις που οι παραπάνω φορολογούμενοι κατέθεσαν το ποσό της δόσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό σε μετρητά και στη συνέχεια πλήρωσαν την εφορία. Η απαλλαγή ισχύει μόνο για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Αντίθετα χρεώθηκαν με προμήθεια αν πλήρωσαν απευθείας με μετρητά την εφορία στο γκισέ, χωρίς δηλαδή να τα καταθέσουν πρώτα στον λογαριασμό τους.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από την ίδια οι "προμήθειες προς όλους τους φορολογούμενους όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATMκαι APS (με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών)".