Με οριακές απώλειες έκλεισε χθες το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους profit takers να λαμβάνουν μέρος των κερδών του προηγούμενου διημέρου, χωρίς να απειληθεί η επαναφορά πάνω από τις 820 μονάδες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,03% κλείνοντας στις 825,80 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 822,12 μονάδων (-0,47%) και 828,96 μον. (+0,36%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 32,3 εκατ. τεμάχια.

Η αγορά επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη φάση της συσσώρευσης που αναμένεται εωσότου υπάρξει κάποια εξέλιξη που να βελτιώνει την ορατότητα για την οικονομία της χώρας. Η περίοδος αυτή δεν αναμένεται να ανατραπεί, βέβαια, καθώς διανύουμε τον Αύγουστο, ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας ουδέτερος μήνας.

Ελλείψει των εξελίξεων που συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, η αγορά σαφώς θα λάβει στηρίξεις από εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τα στοιχεία υπάρχουν και μένει να δούμε εάν θα ενεργοποιηθούν για να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο σε χαρτοφυλάκια που προτιμούν το stock picking.

Άλλωστε, με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από την υπεραπόδοση του 2017, η αγορά θα πρέπει να βρει τον καταλύτη εκείνον που θα μπορεί να διατηρήσει σε επαγρύπνηση τις δυνάμεις που μπορούν να υπερασπιστούν τα επίπεδά της, εωσότου υπάρξουν εξελίξεις που θα φωτίσουν τις προοπτικές της χώρας.

Στις διεθνείς αγορές σε θετικό έδαφος γύρισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά την απόφαση της BoE να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε μικρές απώλειες. Επιφυλακτικότητα επικράτησε και στην αμερικανική αγορά, μία ημέρα μετά τo ορόσημο των 22.000 μονάδων για τον Down Jones.