Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Σε χώρους που έχουν διατεθεί στο Πανάνειο, την Αλικαρνασσό, το Γάζι και τη Χερσόνησο, θα λειτουργήσουν στα τέλη φθινοπώρου οι πρώτες Μονάδες Υγείας (ΤoΜΥ) στο Ν. Ηρακλείου, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιο Δημητρακόπουλο.

Για τις μονάδες όλης της Κρήτης θα καλυφθούν 326 θέσεις προσωπικού, ενώ το ετήσιο κόστος της ΤoΜΥ Κρήτης θα είνια 8.755.000 ευρώ, κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Οι γιατροί θα έχουν 7ωρη εργασία. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 104 οικογενειακοί γιατροί, 41 παιδίατροι, 50 επισκέπτες υγείας, 25 κοινωνικοί λειτουργοί, 50 άτομα διοικητικό προσωπικό, 3 ψυχολόγοι και 3 άτομα στην κατηγορία του λοιπού προσωπικού. Ο κάθε γιατρός θα έχει στην ευθύνη του 1.200-2.000 ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι θα λειτουργήσουν 1 μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, 12 στο Δήμο Ηρακλείου, 1 στην Ιεράπετρα, 5 στον Δήμο Χανίων, 2 στον Δήμο Μαλεβιζίου, 1 στον Δήμο Χερσονήσου, 3 στον Δήμο Ρεθύμνου και 1 στον Δήμο Σητείας.Αλέξης Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας

«Εμβληματική» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Υλοποιούμε, βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του συστήματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αρμόδιος υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ξεκίνημα του εγχειρήματος με 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, για τις οποίες έχουν ήδη εξασφαλιστεί, για μία τετραετία, 75 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε, στην αρχή η χρηματοδότηση θα γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τον πρώτο χρόνο, από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τον επόμενο) και σταδιακά θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους μέχρι την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2020. Όπως πρόσθεσε, για το ξεκίνημα αυτής της μεταρρύθμισης έχουν δεσμευτεί 126 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο κ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μέρος του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ, από τον οποίο χρηματοδοτείται μία σειρά παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας που ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους.ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ: “Ξεπερασμένες και κακό αντίγραφο οι ΤοΜΥ”

Κακέκτυπο αντίγραφο ξεπερασμένων συστημάτων παρελθόντων χρόνων και χώρων χαρακτηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι της Κρήτης το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την ίδρυση των ΤοΜΥ των τοπικών μονάδων υγείας.

Οι ιατρικοί σύλλογοι καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε επιστολή τους επισημαίνουν οι βουλευτές της Κρήτης:

“Ο σχεδιασμός της Π.Φ.Υ. για να έχει διάρκεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα επιβάλλεται να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας. Είναι άλλωστε προφανές ότι άλλες ανάγκες έχει η Κρήτη κι άλλες η Ήπειρος ή τα νησιά του Αιγαίου.

Η δημιουργία των ΤοΜΥ αποτελεί μάλλον άστοχη επιλογή. Η Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας ασκείται κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Είναι γνωστή και πρόσφατη η μελέτη Κυριόπουλου που το επιβεβαιώνει. Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού ελεύθερων επαγγελματιών και κρατικού τομέα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας και φυσικά κίνητρο παραμονής των νέων ιατρών στη χώρα μας.“Ναι” στην ελεύθερη επιλογή γιατρού

Η θέσπιση του οικογενειακού ιατρού «ειδικού για όλα» και «ικανού για όλα», ως φύλακας της υγείας των πολιτών (gate keeper) καταστρατηγεί την ελεύθερη επιλογή ιατρού, θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη. Άλλωστε το «gate keeping» ακόμα και στις χώρες που εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται είτε απέτυχε είτε δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις ταχύτητες προσέγγισης των ειδικών ιατρών. Λέμε ΝΑΙ στον οικογενειακό γιατρό (παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο). Είναι ο γιατρός υπεύθυνος για την πρόληψη και τον συντονισμό σε συνεργασία με τους ειδικούς. Κάθε πολίτης δικαιούται να επιλέξει ελεύθερα, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, τον γιατρό του από τους ιατρούς του κρατικού ή του ιδιωτικού τομέα”.Εντυπωσιακή η χρηματοδότηση

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση, τονίζουν:

“Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ από «ενωσιακούς πόρους», τα γνωστά ΕΣΠΑ, ως κύριο πυλώνα οικονομικής στήριξης αποτελεί λάθος προσέγγιση, είναι ευκαιριακή και έχει ημερομηνία λήξης. Η αξιοποίηση των εισφορών της περίθαλψης του ΕΦΚΑ και η άμεση απόδοση τους στον ΕΟΠΥΥ αποτελούν το θεμέλιο λίθο της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος. Η καθιέρωση ορίου ετήσιας δαπάνης ανά ασθενή για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και τη νοσηρότητα. Οι χρόνιες ασθένειες είναι εκτός ορίου εξετάσεων, ακολουθούν το δικό τους επιστημονικό πρωτόκολλο και αποτελούν τη λύση του οικονομικού εξορθολογισμού. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ας αξιοποιηθούν αποκλειστικά σε προγράμματα πρόληψης. Είναι γνωστό ότι η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο της θεραπείας και φυσικά αξίζει περισσότερο.

Πυρήνας της λειτουργίας κάθε σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ αποτελεί η ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Εμπεριέχει και δημιουργεί ένα σύστημα που διευκολύνει τη διαδικασία παρακολούθησης του ασθενούς. Ένα σύστημα με το οποίο η Πολιτεία, ως συντονιστής εκτός από τον οικονομικό εξορθολογισμό, θα έχει την πλήρη εικόνα για την υγεία του πληθυσμού.

Για κάθε φαρμακευτική αγωγή να είναι υποχρεωτική η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Να εφαρμοστεί επιτέλους η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στη χορήγηση όλων των εμβολίων. Να πριμοδοτηθούν οι τρίμηνες και οι εξάμηνες συσκευασίες.

Η δημιουργία ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 24ΩΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ αποτελεί πυλώνα λειτουργικής στήριξης του συστήματος. Θα αποφορτίσουν τα νοσοκομεία από τα επείγοντα που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα ΠΕΔΥ μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε κέντρα 24ωρης εφημερίας αστικού τύπου με γιατρούς ειδικότητας πρώτη γραμμής. Τέλος, η παραπομπή για νοσηλεία στη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να ακολουθεί κανόνες για την έγκαιρη και σωστή επίλυση του προβλήματος υγείας. Η τακτική εισαγωγή σε νοσοκομείο επιβάλλεται να γίνεται με παραπεμπτικό του θεράποντος ιατρού και με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού του νοσοκομείου αντίστοιχης ειδικότητας”.