Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Συναγερμό σήμανε το πρωί στη Λότζια η είδηση ότι η επένδυση της εταιρείας Βήτα Πρώτη ΑΕ στην έκταση όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά εξετάζεται από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να περάσει στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track). Ώρα μηδέν λοιπόν για τον καταυλισμό της Ν.Αλικαρνασσού, καθώς ο στρατηγικός επενδυτής γκαζώνει τις διαδικασίες για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στη θέση Δύο Αοράκια που κοστολογείται στα 69,3 εκατομύρια ευρώ. Με τα πόδια στην πλάτη τρέχει τώρα η Λότζια που φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την εύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μετακίνηση των Ρομά. Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η δημοσιοποίηση μιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, μέσα από την οποία θα επιχειρήσει να βρει μια έκταση την οποία θα αγοράσει, εφόσον κριθεί κατάλληλη για τη μετεστέγαση των Ρομά.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη, επειδή κάθε άλλη επιλογή για τον εντοπισμό κατάλληλου ακινήτου για τη μεταφορά των Ρομά, όπως για παράδειγμα η διενέργεια διαγωνισμού, θα μας περιπλέξει τα πράγματα, στρεφόμαστε στη λύση της δημοσίευσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Οι προδιαγραφές που θα θέσουμε μέσα από την πρόσκληση που θα δημοσιευτεί, είναι ότι αναζητούμε ένα ακίνητο 55-60 στρεμμάτων, καθαρό και άρτιο με ήπια μορφολογικά στοιχεία χωρίς ρήγματα και ρέματα και χωρίς δεσμεύσεις από την αρχαιολογία κατάλληλου για τη στέγαση του καταυλισμού των Ρομά. Ελπίζουμε μέσα από τη διαδικασία αυτή να καταφέρουμε να δώσουμε διέξοδο στο πρόβλημα που υπάρχει, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται…

Όπως έχει γράψει η «Π» ο Δήμος Ηρακλείου φαίνεται ότι έχει απορρίψει το αρχικό σενάριο για τη μεταφορά των Ρομά στο Σκαλάνι, αφού ανέκυψαν ζητήματα πολεοδομικής φύσεως στο ακίνητο των 100 στρεμμάτων, άρα αξιολογήθηκε ως ακατάλληλο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της άτυπης επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη μεταφορά των Ρομά, είχε γίνει ξανά εξέταση της θέσης που παλαιότερα είχε επιλεγεί για τη μεταφορά των Ρομά και είχαν δαπανηθεί και μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διαμόρφωσή της. Πρόκειται για την έκταση που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Κλειστού στα Δύο Αοράκια, όπου στο παρελθόν επενδύθηκαν 540 χιλιάδων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης, ασφαλτικών που υπάρχουν ακόμα, αλλά δεν αξιοποιούνται, με αποτέλεσμα μια πολύ σοβαρή επένδυση να τινάζεται στον αέρα. Με δηλώσεις της στην «Π» η κ. Αρχοντάκη αναφέρει ότι και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν προβλήματα διαδικαστικά που δεν αφήνουν το περιθώριο να αξιοποιηθεί η λύση αυτή. Η ίδια επισημαίνει ότι είναι μονόδρομος η αναζήτηση νέου ακινήτου σε έναν χώρο που θα μπορέσει να οργανωθεί σωστά ο καταυλισμός, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στα δομικά προβλήματα και τις παθογένειες τις οποίες αντιμετωπίζει.

Το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το θέμα του καταυλισμού, συνδέεται άρρηκτα με τους χειρισμούς που επέλεξε η πρώην δημοτική αρχή, η οποία προχώρησε στην εκποίηση της έκτασης – φιλέτο του καταυλισμού χωρίς να έχει λύσει το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς του καταυλισμού των Ρομά, το οποίο ανέθεσε στον ιδιώτη επενδυτή… Μάλιστα η επιλογή αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, ο οποίος ξεκαθάρισε δύο πράγματα: Πρώτον ότι η διαχείριση της στεγαστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων και η κοινωνικής του ένταξη δεν αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών. Δεύτερον ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι τους σε ό,τι αφορά την αξιοπρεπή διαβίωσή τους που εξακολουθεί τελεί υπό την εγγύηση των αρμόδιων κρατικών οργάνων.