Ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα, η ενέργεια και θαλάσσια θέματα τέθηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και της επαρχίας της νησιωτικής περιοχής Χαϊνάν της Κίνας. Το πλαίσιο – κείμενο της συνεργασίας συνυπογράφηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στον τομέα Διεθνών Θεμάτων, Γιώργο Αλεξάκη και τον Κινέζο Αντιπεριφερειάρχη LI Xiansheng παρουσία Κινέζων αξιωματούχων, των στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Ραπτάκη εκτελεστικού γραμματέα, Χρύσας Ελευθερίου γενικής διευθύντριας εσωτερικής λειτουργίας, Μάρως Αντωνακάκη γενική διευθύντριας Ανάπτυξης και Νίκου Μωραϊτάκη συνεργάτη στο Europe Direct Crete.

Σημειώνεται πως η Χαϊνάν αριθμεί 10 εκατομμύρια πληθυσμό και συγκεντρώνει 60 εκατομμύρια τουρίστες. Ο κ. Αλεξάκης καλωσορίζοντας την κινεζική αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας και στις δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας στον τουρισμό, στην προώθηση στην αγορά της Κίνας των ποιοτικών κρητικών προϊόντων, αλλά και στην συνεργασία στον τομέα της ενέργειας όπως και στα θαλάσσια θέματα, καθώς είναι νησιωτική και τουριστική περιοχή όπως και η Κρήτη.

Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια από την Χαϊνάν που είναι ένας τουριστικός προορισμός και που μπορεί να «χτίσει» γέφυρες συνεργασίας ανάπτυξης της κρουαζιέρας και σύνδεση της με τα λιμάνια των δύο περιοχών.

Μάλιστα για το θέμα του τουρισμού ο κ. Αλεξάκης είπε ότι πέρσι ήρθαν 100.000 Κινέζοι στην Ελλάδα για διακοπές και αντίστοιχα 35.000 Έλληνες πήγαν στην Κίνα, ενώ εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017 που θα υπάρξει απευθείας γραμμή Πεκίνο – Αθήνα θα υπάρξει ενίσχυση των τουριστικών ανταλλαγών. Ο Κινέζος αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά του όπως και η ακολουθία του εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία τους στην Κρήτη και για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης.Η κρουαζιέρα στο επίκεντρο

Ο Κινέζος αντιπεριφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αλεξάκη να επισκεφτεί την Χαϊνάν τον Νοέμβριο που θα φιλοξενήσει το διεθνές φεστιβάλ τουρισμού, γεγονός που θα ισχυροποιήσει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο LI Xiansheng εξέφρασε τη θερμή του επιθυμία να προχωρήσει η συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανταλλαγή όπως είπε και διαχείριση του τουρισμού στις δύο περιοχές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν από τους πλέον διάσημους προορισμούς στη Μεσόγειο Θάλασσα και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας στο τομέα της κρουαζιέρας. Για τον λόγο αυτό, μετά τη συνάντηση στην Περιφέρεια, υπήρξε δεύτερη συνάντηση στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με τη συμμετοχή του κ. Αλεξάκη, της κνεζικής αντιπροσωπείας όπου συζητήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΗ Απόλλωνα Φιλιππή η δυνατότητα σύνδεσης του Λιμένος Ηρακλείου με λιμάνια της επαρχίας Χαϊνάν της Κίνας.

Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κρουαζιέρα, τη διαδικασία του homeport, τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς και τις προοπτικές του κλάδου. Οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις του λιμένα, η σημαντική γεωστρατηγική του θέση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και η σύνδεσή του με την πόλη είναι θέματα για τα οποία τα μέλη της αποστολής έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον ΟΛΗ.

Έπειτα από την ξενάγηση, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του Οργανισμού κος Απόλλωνας Φιλιππής και η κα Γεωργία Στεφανάκη, μέλος του Δ.Σ. υποδέχθηκαν θερμά τα μέλη της κινεζικής αποστολής στα γραφεία του Οργανισμού και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.