Με δεδομένες τις χαμηλές προσδοκίες από πλευράς παραγωγών, η Ένωση Ηρακλείου ανακοίνωσε χθες τις τιμές με τις οποίες θα παραλαμβάνει οινοστάφυλα στο Οινοποιείο της στην Παλιανή, καθώς και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου από την Τετάρτη, 23 Αυγούστου.

Όπως είχε γράψει η «Π», οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και έχουν ως εξής: λευκά οινοστάφυλα Α’ ποιότητας 0,30 ? και Β΄ποιότητας 0,18 ?, βιλάνα Α’ ποιότητας 0,35 ? και Β΄ποιότητας 0,20 ? (πέρσι ήταν 0,25 ?), ροζακί 0,30?, λιάτικο 0,30 ?, κοτσυφάλι 0,35?, μαντηλάρι 0,25?, syrah 0,40? και θραψαθήρι- αθήρι- δαφνί- πλυτό 0,40? (πέρσι ήταν 0,30?).

Όσο αφορά τα ποικιλιακά οινοστάφυλα, που δεν ανακοινώθηκαν χθες (π.χ. Μαλβαζία, Βιδιανό), θα παραλαμβάνονται μόνο μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο, όπου θα καθορίζεται και η τιμή τους .

Σε ανακοίνωσή της, η ένωση τονίζει πως «στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωσή μας συνιστά στους παραγωγούς – μέλη της, τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές.

β. Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.»

Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από 10.00 το πρωί έως 7.00 το απόγευμα.

Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο Οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, που ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα.

Οι παραγωγοί που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: (2810) 378110, 378-135, 791250.

Αρκαλοχώρι: 2891022223.

Πύργος: 2893022309.Στρατάκης: “Ζητώ τη στήριξη του κόσμου”

Ο πρόεδρος της ένωσης, κ. Ανδρέας Στρατάκης, αναφέρει στην «Π» πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι πολύ ικανοποιητικές, ενώ σχολιάζει ότι η φετινή χρονιά είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Ο καύσωνας ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους αμπελουργούς, τόσο στο επιτραπέζιο σταφύλι όσο και σε ποικιλίες οιναμπέλων.

«Οι τιμές είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει η οργάνωσή μας», αναφέρει και προσθέτει πως στη διαμόρφωσή τους έπαιξε ρόλο, φυσικά η τρέχουσα γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά και ο φόρος των 20 λεπτών που χαρακτηρίζεται άδικος. Ο κ. Στρατάκης απευθύνει κάλεσμα στους παραγωγούς να στηρίξουν την ένωση προκειμένου και εκείνη με τη σειρά της να σταθεί στα πόδια της. Όπως λέει, οι τιμές ανακοινώθηκαν αρκετά νωρίς και οι αμπελουργοί έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές.

«Ζητώ από τους παραγωγούς να στηρίξουν την ένωση και να οδηγήσουν όλη ή μέρος της παραγωγής τους σε εμάς για να μπορέσουμε και εμείς να υπάρχουμε σε αυτό το δύσκολο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε.

Είναι γνωστό ότι είμαστε σε πρόγραμμα εξυγίανσης, στο άρθρο 106, και εξυγίανση χωρίς τη στήριξη των παραγωγών δεν μπορεί να γίνει. Ζητώ, λοιπόν, τη βοήθεια του κόσμου», τονίζει ο κ. Στρατάκης.Ιερωνυμάκης: “Οι τιμές δεν παίζουν ρόλο”

«Όποιος κρατάει τα χρήματα στην παλάμη θα πάρει τα σταφύλια», λέει με νόημα ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος υπενθυμίζει πως υπάρχουν ιδιώτες και συνεταιριστικές οργανώσεις που χρωστούν ακόμα στους παραγωγούς.

Οι τιμές, όπως λέει, δεν παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού η παραγωγή είναι πάρα πολύ μικρή και θα «μιλήσει» ο νόμος της αγοράς με την προσφορά και τη ζήτηση. «Ο αμπελώνας στην Κρήτη έχει συρρικνωθεί», αναφέρει. Εκτιμά, πάντως, πως οι τιμές στα ποικιλιακά σταφύλια θα «κτυπηθούν» προς τα πάνω, περισσότερο από 0,50?.