Του Νίκου Μαρκάκη

Αν πριν από ένα μήνα έλεγε κανείς ότι ο Εργοτέλης θα περνούσε σε χέρια Αιγύπτιων επενδυτών και ο ΟΦΗ θα είχε στην προεδρία του τον πρώην πρόεδρο της Χερσονήσου Φώτη Τσάλο το λιγότερο ήταν να κινδύνευε να χαρακτηριστεί τρελός. Γιατί κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί, ούτε ο πιο ευφάνταστος συγγραφέας, το σενάριο το οποίο θα γραφόταν για τις δυο κορυφαίες ομάδες της πόλης. Αμφότερες σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις πιθανότητες να προσκρούσουν σε ξέρα να είναι αρκετές και για τις δυο: Ο ΟΦΗ είναι μεν υπό τον πολυμετοχικό έλεγχο αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ο Εργοτέλης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού μετά την άνοδο, με τον μέχρι πρότινος χρηματοδότη του Γιώργο Βρέντζο να σηκώνει ψηλά τα χέρια και στο Μαρτινέγκο να βυθίζονται στην απελπισία της προοπτικής του τοπικού.

Φώτης Τσάλος στον ΟΦΗ και Μαγκέντ Σαμί στον Εργοτέλη εμφανίστηκαν όπως «ο από μηχανής θεός» για να πιάσουν τον πνιγμένο από τα μαλλιά και να τον φέρουν στην επιφάνεια. Ο πρώτος με την ιδιότητα του προέδρου και του συμμέτοχου και ο δεύτερος ως ο νέος επενδυτής-ιδιοκτήτης. Οι δυο ομάδες έχουν τις ιδιομορφίες τους και τα δικά τους χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς από τους τιμονιέρηδες. Ο κόσμος του ΟΦΗ αλλά και του Εργοτέλη δεν δίνει σε κανένα λευκή επιταγή. Ο Φώτης Τσάλος έχει αφήσει καλά δείγματα γραφής, λύνοντας μέχρι τώρα όποια προβλήματα παρουσιάζονται και κυρίως κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του ότι θα βάλει το χέρι στην τσέπη. Γνωρίζει, υποθέτουμε, και ο ίδιος ότι άλλο ΟΦΗ κι άλλο Χερσόνησος, αγαπάει την ομάδα, έχει πάθος κι αυτό βοηθάει αρκεί να μην λειτουργεί σε βάρος της λογικής. Αν τον στηρίξουν οι μέτοχοι, μπορεί να βγει η χρονιά, διαφορετικά μετά από έναν δυο μήνες ίσως να παρουσιαστούν ξανά τα ίδια προβλήματα.

Ο Μαγκέντ Σαμί είναι γνωστός στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα του, πετυχημένος επιχειρηματίας με γνώση του αντικειμένου που λέγεται ποδόσφαιρο. Επενδύει σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Κρήτης που μπορεί να μην έχει πολύ κόσμο αλλά εκπέμπει και απαιτεί σεβασμό. Είθε να έχει τους κατάλληλους συνεργάτες για να τον βοηθήσουν στην ομαλή προσαρμογή του στη χώρα μας.

Και όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης που κείτεται στο Μαρτινέγκο: «Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα…».