Της Αντωνίας Κουτσάκη

Στην Κρήτη, στις ρίζες του, τον τόπο π’ αγαπά επιστρέφει «πάλι-πάλι», ο μοναδικός τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Μιχάλης Τζουγανάκης, σε μια συναυλία “Κόντρα του Καιρού”, πάντα με σεβασμό στην παράδοση του νησιού, αλλά μ’αυτήν την ιδιαιτερότητα της φωνής του που φέρνει το κοινό κοντά του εδώ και δεκαετίες.

Ο γνωστός καλλιτέχνης λέει στην “Π” ότι επιστρέφει στην Κρήτη για να λειτουργήσουν τα τραγούδια ως βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων που το έχουν τόση ανάγκη.

“Ειδικά αυτόν τον καιρό ερχόμαστε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, την Κρήτη, να δώσουμε χαρά, αισιοδοξία αλλά και δύναμη στον κόσμο μέσα από τις συναυλίες που θα γίνουν”, αναφέρει.

Στον περίπατο αυτό, συνοδοιπόρος του Μιχάλη Τζουγανάκη είναι ο γιος του, Αλέξανδρος, που ακολουθεί σταθερά και επάξια τα βήματα του πατέρα του, οπλισμένος κι εκείνος με τη δύναμη του λαούτου και της φωνής του. “Διαθέτει-αναφέρει ο Μιχάλης για τον Αλέξανδρο- το ήθος, τη σύνεση και τη συνείδηση που τον κάνουν ξεχωριστό, με δική του ταυτότητα καλλιτέχνη, που ξέρει να μοιράζεται το ταλέντο του”. Ολόκληρη η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

“Κόντρα του Καιρού” κι επιστρέφετε στην Κρήτη. Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε σ’ αυτές σας τις εμφανίσεις;

Με τίτλο των συναυλιών “Κόντρα του Καιρού” και σκαρί τη μουσική, θα διασχίσουμε τα κύματα που μας χτυπάνε. Και θέλουμε να λειτουργήσουν τα τραγούδια ως βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων που το έχουν τόση ανάγκη. Ειδικά αυτόν τον καιρό ερχόμαστε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, την Κρήτη, να δώσουμε χαρά, αισιοδοξία αλλά και δύναμη στον κόσμο μέσα από τις συναυλίες που θα γίνουν.

-Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να…πηγαίνει κόντρα στον καιρό;

Για να υπάρχει ισορροπία και όχι μόνο, είναι καλό να αντισταθμίζουμε το βάρος των δυσκολιών και να “κανακίζουμε” την αισιοδοξία.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών σας ανακαλυψε ο Λεωνίδας Κλάδος, λίγο αργότερα συνεργάζεστε με τον Κώστα Μουντάκη και στη συνέχεια τον Νίκο Μαμαγκάκη. Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι τα τρία «Τ» της επιτυχίας είναι: ταλέντο, τόλμη και τύχη.’Ηταν έτσι με εσάς; Τι σας δίδαξαν οι τρεις μεγάλοι αυτοί καλλιτέχνες, ο καθένας από την πλευρά του που είναι για σας πολύτιμο;

Καμιά φορά στη ζωή μας τα πράγματα ξετυλίγονται μόνα τους. Δεν χρειάζετε να σπρώχνουμε συνεχώς εμείς… Εξάλλου και εμείς συμμετέχουμε χωρίς να το ξέρουμε, με το ταλέντο, με τον σεβασμό και την τόλμη, που συνθέτουν την τύχη. Είχα τη μεγάλη χαρά να συναντηθώ στη μουσική μου πορεία με τον Λεωνίδα Κλάδο, ο οποίος μου μεταλαμπάδευσε, μου “μετενσάρκωσε”, αν θέλεις, την κρητική μουσική όπως και αυτός την έλαβε από τους πρωτομάστορες, Ανδρέα Ροδινό, Μπαξεβάνη, Λαγό, Χαρίκλαο, Καρεκλά, Καραβίτη κ.λπ. για να έρθει να επισφραγιστεί όλο αυτό στην μουσική συνάντηση μου με τον Κώστα Μουντάκη. Μεγάλος σταθμός και πηγή μουσικών γνώσεων αλλά και σοφίας ήταν η 7χρονη συνεργασία που είχα με τον σπουδαίο ανά τον κόσμο συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη.

-Eμφανίζεστε με τον γιο σας Αλέξανδρο. Ποιες είναι οι ευκολίες και ποια τα δύσκολα μιας τέτοιας συνεργασίας;

Είχα τη χαρά να αποκτήσω τον Αλέξανδρο σε πολύ νεαρή ηλικία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεφυρωθεί σχεδόν το χάσμα των γενεών. Καταλαβαινόμαστε. Είναι μοναδικά τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η χημεία που υπάρχει μεταξύ μας. Εκτός ότι είναι ταλαντούχος είναι και μουσικά και καλλιτεχνικά γαλουχημένος και μυημένος στη μουσική παράδοση από τη βρεφική του ηλικία. Διαθέτει το ήθος, την σύνεση και τη συνείδηση που τον κάνουν ξεχωριστό, με δική του ταυτότητα καλλιτέχνη, που ξέρει να μοιράζεται το ταλέντο του.

-Ταξιδεύετε παντού στον κόσμο. Σας πληγώνει η απόψη που έχουν οι ξένοι για τη χώρα μας;

Ίσα ίσα με κάνει χαρούμενο, υπερήφανο η άποψη που έχουν οι ξένοι για τη χώρα μας και τους πολίτες της, αφού και εκείνοι έχουν καταλάβει και ξέρουν πλέον τι και ποιοι φταίνε πραγματικά για όλη αυτή την κατάσταση που βιώνει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος. Τι να πουν άλλωστε για τον ουρανό, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα μέρη της Κρήτης και της ευρύτερης Ελλάδας; Τι να πουν για τους ανθρώπους της, που έχουν τη φιλοξενία και το φιλότιμο μέσα στο πετσί τους; Για το ότι είναι έξω καρδιά και με το λίγο… μπορούν να χαίρονται και να διασκεδάζουν; Αυτό δείχνει δύναμη ψυχής και το αντίθετο της μιζέριας.

-Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Είμαι αισιόδοξος για τη ζωή…!



Συναυλία αύριο στο Ηράκλειο

Η πρώτη συναυλία στο νησί θα δοθεί στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά σήμερα. Θα ακολουθήσει το Ηράκλειο όπου θα εμφανιστεί αύριο Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”, ενώ θα κλείσει με την εμφάνιση στο δασάκι Κουτσουρά, στην Ιεράπετρα.

Συμμετέχουν οι ξεχωριστοί τους μουσικοί: Μαμπρέ Κασαρτζιάν κοντραμπάσο, Ανδρέας Πόλκας τύμπανα, Νίκος Γκαλονάκης κρουστά, Γιώργος Πασχάλης κιθάρα, μπάσο, Μιχάλης Τσικαλάκης λύρα.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 13 ευρώ.

Προπώληση/ανέργων/φοιτητικό: 10 ΕΥΡΩ.

ΑμΕΑ/παιδιά(έως 10 ετών): δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA.GR, 11876

Σημεία προπώλησης:

Χανιά: Κιόσκι Πλατείας Δημοτικής Αγοράς.

Ηράκλειο: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (2810 227500), Δισκοπωλείο Αεράκης (2810 225758).

Ιεράπετρα: Δισκοπωλείο PROGRESSIVE (28420 89600), Βιβλιοπωλείο PLAYBOOK (28425 01730).

Χορηγοί επικοινωνίας: “Πατρίδα”,TV Creta |Ogdoo.gr.