Της Κατερίνας Μυλωνά

Σε μονομαχία ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλη Αλιφιεράκη, και τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρό του, κ. Μηνά Μελισσείδη, ενδέχεται να εξελιχθούν οι εκλογές του ΕΒΕΗ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ήδη, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που ορίζει τις αλλαγές στη διοίκηση των επιμελητηρίων και προβλέπει ότι οι εκλογές θα γίνουν από 1 ως 17 Δεκεμβρίου. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η θητεία της σημερινής διοίκησης θα έχει κλείσει αισίως έξι χρόνια και όχι τέσσερα, όπως κανονικά ισχύει.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται από το ΦΕΚ είναι ότι στο εξής ο πρόεδρος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο θητείες, η διοικούσα επιτροπή των επιμελητηρίων θα είναι επταμελής και όχι πενταμελής και, για πρώτη φορά, μπορεί να συμμετέχει σε αυτή και άτομο από την αντιπολίτευση ενώ στην όλη διαδικασία μπαίνει, επίσης, για πρώτη φορά, θέμα ποσόστωσης στις γυναίκες. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα πλέον και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Υπάρχουν αλλαγές που κρίνεται ότι χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, όπως το πώς κατανέμονται οι έδρες στο Δ.Σ.

Σημειώνεται πως στο Επιμελητήριο Ηρακλείου οι έδρες παραμένουν 31, ενώ σε άλλες περιοχές υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, η προθεσμία για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών έγινε τεσσάρων και όχι έξι μηνών, όπως ίσχυε.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται, πάντως, η εκλογική επιτροπή ενώ, όσον αφορά τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι η συμμετοχή στις εκλογές παράταξης με επικεφαλής τον κ. Αλιφιεράκη ενώ έντονα ακούγεται το όνομα του κ. Μελισσείδη για την «ηγεσία» ενός ψηφοδελτίου που ενδέχεται να έχει τη στήριξη (επίσημα ή μη) της ΝΔ ενώ στο πλευρό του (ή ακόμα και ως επικεφαλής) μπορεί να είναι και ο κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, ο οποίος είχε… κονταροχτυπηθεί με τον κ. Αλιφιεράκη και στις προηγούμενες εκλογές.

Ως τρίτη δύναμη δεν αποκλείεται να συμμετέχει στις εκλογές παράταξη με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Τσικνάκη, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού επόπτη του ΚΕΚ. Την ίδια στιγμή είχε υποβάλει παραίτηση και ο κ. Κώστας Φαρσάρης, ο οποίος ήταν οικονομικός επόπτης της διοικούσας.

Οι παραιτήσεις ήταν «ηχηρές» και αν οι δύο τους ενωθούν ίσως αποκτήσουν δυναμική παρουσία στις εκλογές.

Από τη διαδικασία δε θα λείπει το ΚΚΕ που κατεβαίνει με δικό του ψηφοδέλτιο.