Του Θάνου Περβολαράκη

Δεν τα κατάφερε και υπέκυψε τελικώς η 18χρονη Έμιλυ, η οποία ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν σε όλη τη χώρα σαρωτικοί έλεγχοι για το επικίνδυνο «αέριο γέλιου» που χρησιμοποιούν νεαροί σε τουριστικές περιοχές για να διασκεδάσουν.

Η άτυχη κοπέλα, η σοβαρή κατάσταση της οποίας είχε αρχικώς αποδοθεί στη χρήση του laughting gaz άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Αγγλίας όπου είχε μεταφερθεί μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο ΠΑΓΝΗ.

Η 18χρονη, η οποία διαπιστώθηκε τελικώς ότι είχε μηνιγγίτιδα πέθανε πριν λίγες ημέρες, ωστόσο το Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου, που είχε ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση, δεν έχει ακόμη ακριβή ενημέρωση για τα αίτια θανάτου, κι έτσι αναμένεται να τα ζητήσει προκειμένου να κλείσει ο φάκελος και να διαβιβαστεί η δικογραφία στην εισαγγελία. Η Έμιλι Α. από το Πρέστον της Αγγλίας, όπως είχαν καταθέσει φίλες της, λίγη ώρα πριν καταρρεύσει στο ξενοδοχείο όπου έμενε, είχε κάνει χρήση του αερίου, το οποίο είχε αγοράσει από μπαρ στα Μάλια, όμως ο ενδελεχής ιατρικός έλεγχος που είχε γίνει στο ΠΑΓΝΗ, έδειξε ότι η άτυχη κοπέλα έπασχε από μηνιγγίτιδα.

Το μοιραίο βράδυ της 10ης προς 11ης Ιουλίου στα Μάλια, είχε φύγει από το μπαρ που διασκέδαζε και όταν επέστρεψαν οι φίλες της, την βρήκαν σε πολύ άσχημη κατάσταση: Κρύωνε και δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαλίων, όπου κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο εφημέρευε. Στη συνέχεια οι γιατροί διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί παρέμεινε για λίγα 24ωρα, όμως κρίθηκε ότι λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασής της θα έπρεπε να μεταφερθεί στην πατρίδα της.

Το νοσοκομείο με ανακοίνωσή του είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αναφέροντας ότι «η σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ήταν απότοκος οξείας οργανικής βλάβης, οφειλόμενη σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία για την οποία ήδη ελάμβανε στοχευμένη θεραπεία από τις πρώτες ώρες νοσηλείας της στο νοσοκομείο. Ειδοποιήθηκε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως προβλέπει η επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα επιδημιολογικής προφύλαξης, που αφορούσαν όλο τον στενό κύκλο των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό».