Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Δέκα χρόνια περιμέναμε την επαναλειτουργία της Βικελαίας και όταν επιτέλους άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό, αποδείχτηκε στην πράξη ότι απέχει πολύ από αυτό που όλοι περίμεναν. Το Δανειστικό Τμήμα της Βικελαίας λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλα τα απογεύματα παραμένει κλειστή όπως επίσης και τα πρωινά του Σαββάτου. Έτσι, ένας εργαζόμενος που δουλεύει πρωί δεν έχει πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη αφού το απόγευμα παραμένει κλειστή. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον και η εναλλακτική λειτουργία του πρωινού του Σαββάτου, που παλαιότερα εξυπηρετούσε πάρα πολύ κόσμο που τις καθημερινές λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσε να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι φανερό ότι δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επανασύνδεση της Βικελαίας με την κοινωνία, η οποία τόσα χρόνια περίμενε με αγωνία και χαρά να ανοίξει τις πόρτες της και να βρεθεί ξανά στον φιλόξενο και συναρπαστικό κόσμο της.

Πίσω από ττη συνθήκη αυτή, βρίσκεται το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο τελικά αναδεικνύεται σε θέμα ζωτικής σημασίας για τη Βικελαία, η πλειονότητα των υπαλλήλων όμως έχει μπει σε τροχιά συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσει η δημοτική αρχή, η οποία καλείται να πάρει αποφάσεις για το πώς θα στηρίξει τη λειτουργία της Βικελαίας για το αν πραγματικά επιθυμεί να διασφαλίσει το ρόλο της ως κορυφαίοθ πνευματικού κέντρου της Κρήτης, με αναφορά ακόμα και σε διεθνές πεδίο. Μέχρι στιγμής στην κατεύθυνση αυτή δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα, παρά το γεγονός ότι η Λότζια γνωρίζει άριστα τις συνθήκες και τα λειτουργικά προβλήματα της Βικελαίας.

Για να αντιληφθεί κάποιος το εύρος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτεί ότι στις καλές εποχές, όταν η Βικελαία ήταν η μεγάλη ατμομηχανή του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού, αριθμούσε τριάντα πέντε εργαζόμενους. Από τους τριάντα πέντε φτάσαμε στους εννέα οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άγνωστο μέχρι πότε θα παραμείνουν στις θέσεις τους για να στηρίξουν τη λειτουργία της. Το αποδεκατισμένο προσωπικό της Βικελαίας είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, αφού η στελέχωση της Βιβλιοθήκης σε ανθρώπινο δυναμικό ουσιαστικά θα καθορίσει και τις συνθήκες λειτουργίας της και το επίπεδο των υπηρεσιών της.

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Βικελαία έχει διανύσει μια σπουδαία διαδρομή ως κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα του τόπου μας με ακτινοβολία σε διεθνές πεδίο, που επιβάλλει την ενίσχυση της σε προσωπικό. Η Βικελαία που διαχρονικά για το Δήμο Ηρακλείου αποτέλεσε φάρο πολιτισμού, είναι ένα ίδρυμα το οποίο δε συνδέεται μόνο με τον πνευματικό κόσμο του Ηρακλείου, αλλά και με την τοπική κοινωνία ευρύτερα, που επιζητά την πλήρη λειτουργία της. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πλεύρη παραδέχεται ότι πράγματι το ωράριο λειτουργίας της Βικελαίας δεν διευκολύνει και σημειώνει ότι θα δρομολογηθούν λύσεις το επόμενο διάστημα ώστε το ωράριο των εργαζομένων να γίνει κυλιόμενο.

Όπως τονίζει, σε αυτή τη φάση επεξεργάζεται την ανανέωση του κανονισμού λειτουργίας της Βικελαίας.

Επίσης τονίζει ότι στον σχεδιασμό της είναι η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση έργου, προκειμένου να «τρέξει» η καταλογογράφηση και η ψηφιοποίηση των εφημερίδων του τοπικού τύπου. Σύμφωνα με την ίδια, ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του τουρκικού αρχείου.

Αντίστοιχα, έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και η ψηφιοποίηση του βενετσιάνικου αρχείου και εξελίσσονται κατά τον ίδιο τρόπο και τα αρχεία του Φράιμπουρκ, που έχουν κορυφαία αξία για την σύγχρονη ιστορία του Ηρακλείου και της Κρήτης, καθώς αφορούν σε 20.000 συνολικά έγγραφα από τα αρχεία της Γκεστάπο, της Κομαντατούρ, της γερμανικής δηλαδή διοίκησης την περίοδο της Κατοχής, από το 1941 μέχρι το 1944. Παράλληλα, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος, ένας από τους βασικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής είναι να ψηφιοποιηθεί και ο τοπικός τύπος. Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που επιζητά και έχει επαφή με ψηφιοποιημένο τρόπο σε πληροφορίες, ειδήσεις και υλικό που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες.