Έφυγε το «Κατινάκι»

Μια απ' τις τελευταίες εμβληματικές φιγούρες της Εθνικής Αντίστασης, η Κατίνα Σηφακάκη, απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας. Ακούραστη και ανιδιοτελής αγωνίστρια μέχρι το τέλος της ζωής της, είχε την καρδιά και τη σπιρτάδα εφήβου, παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο! Η Κατίνα Σηφακάκη γεννήθηκε τον Γενάρη του 1916 στον Μέρωνα Αμαρίου και σπούδασε μαία στην Αθήνα, εξ ου και το παρατσούκλι της «το Κατινάκι η μαμή». Ακόμα και σε ηλικία 100 ετών, δήλωνε «παρούσα» σε πάρα πολλά αγωνιστικά ραντεβού, διατηρώντας το θάρρος των αγώνων της νιότης της, στο ΕΑΜ και την Αντίσταση. Η ιστορία της έγινε βιβλίο, το 2010, από τον δημοσιογράφο Μανόλη Παντινάκη, που έγραψε «Το Κατινάκι η μαμή - Η Αμαζόνα της Αντίστασης και της Εξορίας», όπως είναι και ο τίτλος του.



Φουλ στην απαισιοδοξία

Με «μαύρα» χρώματα περιγράφουν το προσωπικό τους μέλλον αλλά και την κατάσταση της οικονομίας οι Έλληνες στο Ευρωβαρόμετρο της άνοιξης του 2017 που δημοσιεύθηκε χθες. Παράλληλα εκφράζουν τη σχεδόν καθολική έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το 98% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τελείως κακή (αύξηση 1% σε σχέση με το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2016). Αντίστοιχη απαισιοδοξία καταγράφεται και στην ερώτηση για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών με 7 στους 10 να τη χαρακτηρίζουν τελείως κακή ενώ το 49% απαντά ότι τελείως κακή είναι η προσωπική του επαγγελματική κατάσταση.

Στην ερώτηση, δε, για την εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση, οι αρνητικές απαντήσεις φτάνουν το 88% με μόλις 11% να απαντά ότι τείνει να εμπιστευτεί την κυβέρνηση. Παρόμοια έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει και για το κοινοβούλιο με το 86% να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τη Βουλή.



Επιμένουν οι Βρυξέλλες

Η παρεμβατικότητα των Βρυξελλών συνεχίζεται αναφορικά με την υπόθεση της καταδίκης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή. Η υπόθεση απασχόλησε χθες για δεύτερη ημέρα την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, με την εκπρόσωπο του Πιέρ Μοσκοβισί να ανακοινώνει ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.

Παράλληλα η Ανίκα Μπράιτχαρτ εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν για την εξέλιξη αυτή, μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών για μία από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο ο Γεωργίου.



Το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο δεν ταιριάζει στη Βικελαία

Η σταδιακή επαναλειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στον φυσικό της χώρο, τα Αχτάρικα, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Ηρακλειώτες, που τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει την επαφή τους με το σημείο αναφοράς της πόλης. Ωστόσο, οι ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης δεν συνάδουν με τις προσδοκίες των Ηρακλειωτών. Το να λειτουργεί στο πλαίσιο του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου δεν εξυπηρετεί και θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η επαναλειτουργία της στα Αχτάρικα να συνδεθεί μ’ ένα διαφορετικό και πιο ευέλικτο ωράριο, που δεν θ’ απέκλειε κανέναν από την επίσκεψη του χώρου. Και θα είναι κρίμα η νέα προσπάθεια να μην κάνει τη διαφορά.



Ο Τσακνής και ο Λεοντής

Υπ’ ατμόν από την ΕΡΤ φαίνεται να βρίσκεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής τηλεόρασης Διονύσης Τσακνής. Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο, έκαναν τον γνωστό τραγουδοποιό να πάει μέχρι τον Τσίπρα για να του εκφράσει τα παράπονά του, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έφτασε μέχρι το σημείο να υποβάλει την παραίτησή του. Η υπόθεση πάντως δεν έχει λήξει και ο Τσακνής εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Το… μασάζ για την παραμονή του έχει αναλάβει ο υπουργός Νίκος Παππάς. Και αν αυτό δεν αποδειχτεί αρκετό, βλέπω τον Τσακνή να τραγουδά «και αυτοί που μας προδώσανε ανέραστοι να μείνουν»! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίσκεψη Τσακνή στο Μαξίμου έβγαλε και κάτι καλό.

Ο συντοπίτης μας, Χρ. Λεοντής, αναλαμβάνει ρόλο στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, έχοντας πιθανά την ευθύνη των μουσικών συμβούλων, όπως αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπου συζητήθηκε η τύχη του διοικητικού σχήματος στην ΕΡΤ.



Αλλού ο καύσωνας

Νέο Αυγουστιάτικο «κύμα» καύσωνα προ των πυλών, αλλά ευτυχώς η Κρήτη φαίνεται να γλιτώνει τη νέα δοκιμασία! Οι επόμενες ημέρες έρχονται με ανεβασμένες θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, Πέμπτη και Παρασκευή ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο καυτή με 42άρια σε ηπειρωτικές και πεδινές περιοχές. Διαμαρτυρόμαστε για τα μελτέμια, αλλά όταν υποχωρούν βλέπετε τι γίνεται.



Το νόμιμο και το ηθικό

Προϊόν μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ του Γιάννη Μουζάλα και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών είναι ο εγκλωβισμός στη χώρα μας, τουλάχιστον για 3 χρόνια, 2.500 προσφύγων, αν και έχουν ολοκληρώσει τη γραφειοκρατία για την επανένωση με τις οικογένειές τους. Μάλιστα, την άτυπη συμφωνία επιβεβαιώνει η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Η συμφωνία αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο του Δουβλίνο και επιτρέπει στη Γερμανία να δέχεται κάθε μήνα έως 70 πρόσφυγες για οικογενειακή επανένωση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του αποδέχεται το νόμιμο της συμφωνίας, αλλά στέκεται ιδιαίτερα στο μη ηθικό της υπόθεσης. «Ο κ. υπουργός οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να συμφωνήσει με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών την παράταση της αγωνίας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.