Νέος κύκλος για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, καθώς λήγει η θητεία του Μανόλη Βεληβασάκη που εκπροσωπούσε την Αμερική στους αποδήμους. Όπως είναι γνωστό, βάση του καταστατικού η θητεία είναι τριετής και μη ανανεώσιμη.

Η συνάντηση των εκπροσώπων των Κρητών από όλον τον κόσμο, που θα γίνει το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Ρέθυμνο την πόλη-έδρα του ΠΣΚ, θα εκλέξει το νέο πρόεδρο, εκείνον που θα ηγηθεί των Κρητών της διασποράς για τα επόμενα χρόνια.

Αυτή τη φορά σειρά έχει η Ευρώπη να δώσει τον πρόεδρο στο ΠΣΚ. Όπως αποφασίστηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016, στην Φρανκφούρτη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσής της, η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης θα διεκδικήσει την προεδρία με υποψήφιο πρόεδρο τον Μανώλη Κουγιουμτζή.

Γεννημένος στα Λειβάδια Μυλοποτάμου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μονάχου του αρχαιότερου συλλόγου Κρητών σε όλη την Ευρώπη που φέτος κλείνει τα 52 χρόνια. Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα του επισιτισμού. Διορατικός και συνενετικός αποτελεί ασφαλώς λαμπρή επιλογή της Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ιδρύθηκε το 2005, είναι τριτοβάθμιο και αποτελεί το ανώτατο όργανο των Κρητών της διασποράς. Η κατάληψη της θέσης του προέδρου αποτελεί ύψιστη τιμή και είναι το επιστέγασμα μιας λαμπρής πορείας στα κρητικά πολιτισμικά πράγματα.

Ο Μανώλης Κουγιουμτζής θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος στην ιστορία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Πρώτος ήταν ο Σταύρος Σημαντήρης (ΗΠΑ) και ακολούθησαν οι Γιώργος Αεράκης (Ευρώπη), Αντώνης Τσουρδαλάκης (Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία) και Μανώλης Βεληβασάκης (ΗΠΑ). Το αποκορύφωμα μιας Προεδρίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία το Συνέδριο που γίνεται κάθε τρία χρόνια. Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Καλοκαίρι του 2019. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον νέο πρόεδρο αλλά και για το Ηράκλειο!