Σε υγειονομικές βόμβες ενδέχεται να μετατραπούν τα σχολεία της χώρας, αν δεν τοποθετηθούν εγκαίρως στις θέσεις τους οι σχολικές καθαρίστριες.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου τονίζουν πως για άλλη μια χρονιά σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την ανανέωση των συμβάσεων για όσους απασχολούνται στην καθαριότητα των σχολείων.

«Καλούμε το υπουργείο, και ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των παραπάνω συμβάσεων, έτσι ώστε να μην δούμε για άλλη μια φορά τα φαινόμενα των προηγούμενων ετών, όπου σχολικές καθαρίστριες εργάζονταν χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση ή ακόμα χειρότερα, σχολεία να μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες», αναφέρει το ΕΚΗ.

Τονίζει, ακόμα, πως «οι συμβασιούχες εργαζόμενες, που ανέρχονται στις 9.000, εργάζονται επί δεκαετίες στην καθαριότητα των σχολείων βιώνοντας κάθε χρόνο την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Εργαζόμενες που έχουν βαπτιστεί εργολάβοι, χωρίς δώρα, επιδόματα, τριετίες, δικαίωμα αδείας και παρά ταύτα αντιμετωπίζουν τη ζωή με αξιοπρέπεια, έχοντας δουλέψει πολλές φορές εθελοντικά για την υγεία των παιδιών μας.

Ικανοποίηση προκαλεί το αποτέλεσμα του αγώνα για τις συναδελφισσες που κατάφεραν να κερδίσουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και αυτές που αγωνίστηκαν για να μονιμοποιηθούν δουλεύοντας και οι ίδιες πολλά χρόνια σε καθεστώς ομηρίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα οριστική λύση των χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείας ανάγκες, με μόνιμη, σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς».