
Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη εξακολουθούν να είναι οι πρώτοι σε συχνότητα εμφάνισης και στην Κρήτη, ωστόσο οι ογκολόγοι στο Βενιζέλειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαπιστώνουν αύξηση στον καρκίνο του εντέρου και του παγκρέατος. Και στα δύο νοσοκομεία παρακολουθούνται συνολικά 9.000 ασθενείς από όλη την Κρήτη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου μας είπε: “Στο τμήμα μας παρακολουθούμε περίπου 3.000 άτομα και οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 65 ετών. Υπάρχουν βέβαια και πολύ νεότερες ηλικίες αλλά σε περιορισμένη έκταση. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση στον καρκίνο του εντέρου και μάλιστα σε νέους ανθρώπους από 35 ετών”. Ο γιατρός μίλησε για τη μεγάλη σημασία των προληπτικών εξετάσεων σχολιάζοντας ωστόσο ότι λόγω της κρίσης ο κόσμος που τις κάνει μειώνεται.
Γρηγόρης Πασπάτης: Εχει αυξηθεί η συχνότητα διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου
Ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, Γρηγόρης Πασπάτης, είπε στην “Π” ότι κάθε χρόνο γίνονται στο τμήμα περίπου 5.000 κολονοσκοπήσεις, ενώ
ανέφερε ότι αυτό που έχει αυξηθεί είναι η συχνότητα διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου, σε σχέση με το παρελθόν.
Σημείωσε ακόμη ότι στους 100 καρκίνους που διαγιγνώσκονται οι 70 δεν έχουν καμία σχέση με κληρονομικούς παράγοντες, ενώ το 20% σχετίζεται και με τον δυτικό τρόπο διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά. Ο γαστρεντερολόγος τόνισε ότι όσοι δεν έχουν κληρονομικό ιστορικό πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις μετά τα 50 έτη. Περίπου 6.000 καρκινοπαθείς παρακολουθούνται στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Όπως σημείωσε ο διευθυντής καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής παρατηρείται μια αύξηση στον καρκίνο του παγκρέατος, ωστόσο οι γιατροί περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της καταγραφής που γίνεται. Ο καθηγητής σημείωσε ότι η λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή είναι ένα σημαντικό βήμα για τις θεραπείες των ασθενών, που αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα με τα παλαιά μηχανήματα.
Όσον αφορά στα ογκολογικά φάρμακα σχολίασε ότι όταν κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες ελλείψεις καλύπτονται, ωστόσο, με καλύτερο προγραμματισμό, το πρόβλημα αυτό που δυσκολεύει έστω και προσωρινά τη ζωή των αρρώστων, δεν θα υπήρχε.
Οι συχνότεροι καρκίνοι
Στους άνδρες, ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του προστάτη με 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2015, αλλά τα περισσότερα θύματα τα έχει ο δεύτερος συχνότερος, αυτός του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων) που κόστισε το 2015 τη ζωή 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στις γυναίκες, ο πιο συχνός καρκίνος είναι αυτός του μαστού που το 2015 προκάλεσε 2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 523.000 θανάτους.
Για τη χώρα μας, όπου δεν τηρείται Εθνικό Μητρώο Καταγραφής των κρουσμάτων καρκίνου ώστε να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι αυτοί του μαστού και ακολούθως του προστάτη. Ο καρκίνος του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων) είναι ο τρίτος συχνότερος στη χώρα μας, ενώ στην τέταρτη θέση από άποψης νέων κρουσμάτων βρίσκεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Την πεντάδα των πιο συχνών
καρκίνων συμπληρώνει ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ενώ στις θέσεις 6 έως 10 βρίσκονται (κατά σειρά) οι καρκίνοι του ήπατος και του στομάχου, η λευχαιμία, και οι καρκίνοι του παγκρέατος και του εγκεφάλου.
Ενδέκατος συχνότερος καρκίνος στη χώρα μας είναι αυτός του νεφρού, 12ος ο καρκίνος του ενδομητρίου, 13η η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, 14ο το κακόηθες μελάνωμα του δέρματος, 15ο το μη Χότζκιν λέμφωμα, 16ος ο καρκίνος των ωοθηκών, 17ος ο καρκίνος του θυρεοειδούς, 18ος ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης, 19ος ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και 20ός το λέμφωμα Χότζκιν.
Αντίστοιχα, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας είναι (κατά σειρά) οι καρκίνοι του πνεύμονα (συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι της τραχείας και των βρόγχων), του παχέος εντέρου, του μαστού, του ήπατος και του προστάτη. Τα ευρήματα προέρχονται από παγκόσμια έρευνα Global Burden of Disease Study.
Περιμένοντας την εκπαίδευση του προσωπικού
Δεκάδες καρκινοπαθείς συνεχίζουν να κάνουν ακτινοθεραπείες στο παλαιό μηχάνημα του γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, αφού ο καινούργιος υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής που αποτελεί δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” δεν είναι ακόμη σε πλήρη λειτουργία, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού.
“Ακτινοθεραπείες γίνονται, αλλά σε μικρό αριθμό ασθενών, γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία για το προσωπικό συνεχίζεται”, μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Τασσόπουλος.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει και δεύτερο μηχάνημα γραμμικού επιταχυντή επίσης δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, που θα λειτουργήσει όπως είχε δηλώσει ο διοικητής στην “Π” όχι νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Όπως είχε επισημάνει, με τη λειτουργία των δύο νέων αυτών μηχανημάτων θα δοθεί οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπιζει η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπευτικές συνεδρίες, καθώς το παλαιό μηχάνημα παρουσιάζει συνεχώς βλάβες.