Ένα μήνα μετά τον καύσωνα που έπληξε και την Κρήτη και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται το ύψος της καταστροφής, αλλά δεν προσδιορίζει το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθεί. Σε απάντηση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου προς τον γραμματέα ΠΕ ΝΔ -βουλευτή Ηρακλείου, Λ. Αυγενάκη, αναφέρονται τα εξής:

«…Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. … Σημειώνεται ότι, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, σε αμπελοκαλλιέργειες της ΠΕ Ηρακλείου από τον πρόσφατο καύσωνα διαπιστώθηκαν ότι τόσο στα επιτραπέζια σταφύλια όσο και στα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα οι ζημιές είναι σημαντικές. Η διαμόρφωση του ποσοστού ζημιάς θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας. Στο ποσοστό της ζημιάς περιλαμβάνεται, εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά), και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, …».

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει ότι «… επιδίωξη του ΕΛΓΑ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διενέργειά τους... Επισημαίνεται τέλος ότι το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ για τις προαναφερόμενες ζημιές θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δηλώσεων που θα υποβληθούν, από το εάν οι παραγωγοί έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς και από το ποσοστό ζημιάς που θα διαμορφωθεί τελικά. Επομένως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί εξαρχής το ύψος των αποζημιώσεων για τις παραπάνω ζημιές, εάν δεν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες». Ο κ. Αυγενάκης σχολιάζει πως «όμως, σχεδόν ένα μήνα μετά, κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η επισήμανση ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των δηλώσεων.

Οι ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες είναι σημαντικές, αλλά παραμένουν απροσδιόριστα η ημερομηνία ολοκλήρωσης της εκτίμησης των ζημιών, καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων».