Η ολιγωρία της κυβέρνησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο εμβληματικά προϊόντα, όπως η τσικουδιά και το τσίπουρο, υποστηρίζουν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οι δυο τους είχαν συνάντηση με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τον, υπό ψήφιση στην ευρωβουλή, νέο Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης, που περιέχει δυσάρεστες «εκπλήξεις» για παραδοσιακά ελληνικά ποτά, όπως η τσικουδιά, το τσίπουρο, το ούζο και η μαστίχα Χίου.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με την παρέμβασή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούγκερ και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, στους οποίους απέστειλε ενημερωτικές επιστολές με συγκεκριμένα επιχειρήματα, προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ.

Την ίδια ώρα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος και απεκάλυψε ότι αν και η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τα κράτη μέλη για διορθώσεις του Κανονισμού έληγε στις 10 Μαρτίου 2017, η κυβέρνηση Τσίπρα εισήγαγε προς συζήτηση τον Κανονισμό στη Βουλή, κατόπιν εορτής, στις 30 Μαρτίου!

«Δυστυχώς, τα ανακλαστικά των αρμοδίων υπουργών θέτουν σε κίνδυνο παραδοσιακά ποτά για τα οποία ανοίγει "παράθυρο" εμφιάλωσης εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους στον αμπελοοινικό τομέα και τις τοπικές οικονομίες. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες πριν υπάρξουν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα», δήλωσαν χαρακτηριστικά.