«Ποιητική Γλυπτική-Ξυλογλυπτική και Αμφιδεξιότητα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που πραγματοποιείται στην Κασταμονίτσα με εντυπωσιακά έργα ξυλογλυτπικής του γλύπτη - ξυλογλύπτη, ακαδημαϊκού, παπά-Μανόλη Καλαϊτζάκη και μαθητών - συνεργατών του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με επιτυχία, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, φορέων, κατοίκων του χωριού, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επισκεπτών. Οργανωτής της έκθεσης είναι ο Μορφωτικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας σε συνεργασία με την Ενορία Αγίας Κυριακής και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα «Κωστή Μανουσάκη», όπου παρουσιάζονται έργα από ξύλο, πέτρα, μάρμαρο και μέταλλο.

Την βραδιά των εγκαινίων για το έργο και την προσωπικότητα του παπά-Μανόλη Καλαιτζάκη μίλησε ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Διλαβεράκης, ενώ την όλη εκδήλωση πλαισίωσε μουσικοχορευτικά το «Πρόσχορδο» των αδελφών Καλαϊτζάκη. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι, έδωσαν συγχαρητήρια αλλά και ευχές στον παπα-Μανόλη για το έργο και την προσφορά του.Δωρεάν μαθήματα

Παράλληλα με την έκθεση στον ίδιο χώρο ο παπά-Μανόλης Καλαιτζάκης θα λειτουργήσει ως το τέλος του Αυγούστου εργαστήριο γλυπτικής - ξυλογλυπτικής στο οποίο μπορούν να εκπαιδεύονται δωρεάν – παραδίδοντας μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, θα υπάρχουν πάγκοι, όπου ειδικοί θα δείχνουν πως ένας κορμός, ένα κούτσουρο ή μία πέτρα μετατρέπονται-μεταμορφώνονται σε έργα Τέχνης. Επίσης, στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν παραδοσιακοί χειρόμυλοι του αείμνηστου Στυλιανού Καλαϊτζάκη (1915-2011), στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλέσουν σιτάρι και κριθάρι, ενώ στον αύλειο χώρο της έκθεσης θα παίζεται το αμφιδέξιο παιγνίδι «ξυλομπάλα», «ανακάλυψη» του παπά-Μανόλη Καλαιτζάκη.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 31 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από 10:00π.μ. έως 13:00μ.μ. και από 18:00μ.μ. έως 21:00μ.μ.