Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Άπιαστο όνειρο είναι για περισσότερους από τους μισούς Έλληνες οι διακοπές. Στην Κρήτη οι Έλληνες επισκέπτες όλο και λιγοστεύουν, ενώ όσοι καταφέρνουν να ξεκουραστούν για λίγες ημέρες με τις οικογένειές τους ξοδεύουν όσο λιγότερα χρήματα μπορούν.

Στην περιοχή της Σητείας ο εσωτερικός τουρισμός έχει μειωθεί την τελευταία εξαετία κατά 60%, όπως μας είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γιάννης Κακουράκης. Ο ίδιος ανέφερε: “Στο παρελθόν έρχονταν το καλοκαίρι εδώ πάρα πολλοί επισκέπτες από το Ηράκλειο για να κάνουν τις διακοπές τους. Τώρα έχει μειωθεί όχι μόνο ο αριθμός τους αλλά και οι ημέρες των διακοπών, που είναι είναι διήμερα και τριήμερα.



Ένας μισθός για το τριήμερο

Ο κ. Κακουράκης σημείωσε ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να διαθέσει, αφού για παράδειγμα ένα τριήμερο στη Σητεία για μια οικογένεια με δύο παιδιά, μαζί με τα έξοδα βενζίνης, διαμονής, διατροφής, ξεπερνά τα 750 ευρώ. “Πρόκειται για ένα μισθό” σχολίασε.

Αυτή την περίοδο η πληρότητα στη Σητεία ξεπερνάει το 90% - έχει βοηθήσει πολύ η εταιρεία Apollo που φέρνει με πτήσεις τσάρτερ τουρίστες από τη Δανία και τη Σκανδιναβία, ενώ οι πελάτες δεν έρχονται με πακέτα all inclusive και ξοδεύουν στην τοπική αγορά. Οι πτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι τώρα τον Αύγουστο το κόστος διαμονής κυμαίνεται περίπου από 40 έως 150 ευρώ, ανάλογα με το κατάλυμα.

“Οι Έλληνες έρχονται πια μόνο για διήμερα” μας είπε ο Γιώργος Βαρδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας. Ο κ. Βαρδάκης σχολίασε μάλιστα ότι στα μαγαζιά παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες αφού ακόμη κι αν δεν έχουν χρήματα, τρώνε και πίνουν. “Ας έχουν λίγες ημέρες διακοπές, θέλουν να περάσουν καλά” τόνισε.

Πολυτέλεια ο διακοπές για το 53,6% των Ελλήνων

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, ποσοστό 53,6%, δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέσουν χρήματα ούτε για ένα επταήμερο ταξίδι κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει ούτε για έναν στους τρεις Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον τουρισμό, το 33% των νοικοκυριών σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα επταήμερο ταξίδι. Στη δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι Ρουμάνοι με 67%. Ακολουθούν οι Κροάτες με 62,8%, οι Βούλγαροι με 56,4% και στην τέταρτη θέση από το τέλος, οι Έλληνες.

Αντίθετα, στη Σουηδία, μόλις το 8% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν τέτοια οικονομική στενότητα.