Με τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους κτηματομεσίτες τα “βάζουν” οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων Ελλάδας, με αφορμή τις πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Οι δεύτεροι κάνουν λόγω για άνθηση του εγχώριου τουρισμού και οι πρώτοι για ληστρική φορολόγηση στις μισθώσεις.

Η ΣΕΤΚΕ αναφέρει:

“Τα καταλύματα τύπου Airbnb «φυτρώνουν σαν μανιτάρια» και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αυξηθεί τόσο, που μιλάμε πλέον για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ολοένα γιγαντώνεται, ενώ το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο έχει δομηθεί δημιουργεί τεράστια διαφυγόντα κέρδη για το κράτος και αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν παίρνουν ανάσα από την άδικη φορο-εισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που η αγορά των «σκιωδών» καταλυμάτων θα φορολογείται με ευνοϊκότατους όρους, δημιουργώντας μια τεράστια ανισορροπία στον κλάδο της φιλοξενίας.

Όχι μόνο ως «ληστρική» δεν μπορεί να θεωρηθεί η φορολόγηση των ακινήτων τύπου Airbnb, αλλά μάλλον ως «αστεία» μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι ξεκινάει από το 15%, χωρίς τα συγκεκριμένα ακίνητα να επιφορτίζονται με άλλα οικονομικά βάρη”.