Το Τριμελές Εφετείο  Πλημμελημάτων Αθηνών  επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο. Το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα. 

Ειδικότερα, το Εφετείο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.

Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες  μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο  άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ’´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε.   Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από την χθεσινή απόφαση του Εφετείου, η εισαγγελέας του Αρείου  Ξένη Δημητρίου έχει ασκήσει (19.7.2017) αναίρεση στο  απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης. Έτσι, αναμένεται και απόφαση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφανθεί οριστικά εάν  αναιρεθεί ή όχι το απαλλακτικό βούλευμα και οδηγηθεί σε νέα δίκη ο Ανδρέας Γεωργίου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.     



Αποδοκιμάζει η Κομισιόν

Σε ευθεία αποδοκιμασία της καταδικαστικής απόφασης  προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δήλωση της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Η κυρία Μπράιτχαρτ αφενός παρατήρησε ότι η χθεσινή απόφαση «δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία» και αφετέρου σημείωσε ότι «κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος».

Παράλληλα επανέλαβε ότι η ΕΕ έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά».

Συγκεκριμένα κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απάντησε τα εξής: «Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ…».