Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Στις αρχές Νοεμβρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Νεάπολης ο 47χρονος τεχνικός ορθοπεδικός, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλευόμενος το σοβαρό πρόβλημα σκολίωσης ενός 13χρονου κοριτσιού το αποπλάνησε. Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης λίγους μήνες μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος είχε προκαλέσει πανελλήνιο σάλο, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι  με αφορμή τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ακολούθησε και άλλη καταγγελία που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Για τον λόγο αυτό είχε εκδοθεί  τον Μάρτιο διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων του κατηγορούμενου, γεγονός που καταδεικνύει  ότι από πλευράς των αρμόδιων αρχών  επιδίωξη ήταν να «ανοίξουν στόματα» και να διερευνηθεί πλήρως το παρελθόν του ανθρώπου αυτού.

Στο βούλευμα για την παραπομπή του 47χρονου  αναφορικά με την υπόθεση του 13χρονου κοριτσιού  περιγράφονται με λεπτομέρειες τα όσα συνέβησαν, σύμφωνα με την καταγγελία, στο εξεταστήριο του γραφείου του και ενώ η μητέρα του παιδιού περίμενε στο διπλανό δωμάτιο.

Λόγω  θωρακικής σκολίωσης, ο κατηγορούμενος είχε πείσει τους γονείς της 13χρονης ότι μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα με την εφαρμογή  μεθόδου που ο ίδιος αποκαλούσε ως «ρεύματα».  Για την εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου, το κορίτσι  έπρεπε να καθίσει σε μία καρέκλα, σε ορισμένη στάση, να βγάλει την μπλούζα και τον στηθόδεσμο, να κατεβάσει λίγο το παντελόνι της, να καλύψει τα μάτια της με κάποιο ύφασμα και να της βάλει στο στόμα ένα φουσκωμένο χειρουργικό γάντι για την ρύθμιση της αναπνοής. Στο προκαθορισμένο ραντεβού η 13χρονη πήγε συνοδευόμενη από τη μητέρα της. Η τελευταία παρέμεινε στο γραφείο του κατηγορούμενου και η ανήλικη ακολούθησε τον 47χρονο στο εξεταστήριο, εκτελώντας  τις οδηγίες που της είχε δώσει. «Στη συνέχεια όμως ο κατηγορούμενος, αντί για το φουσκωμένο χειρουργικό γάντι, έβαλε το πέος του στο στόμα της ανήλικης,  εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν τον έβλεπε ούτε η ίδια ούτε η μητέρα της. Το ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε την προαναφερόμενη πράξη προκύπτει από τις καταθέσεις της ανήλικης κατά την προκαταρκτική εξέταση και την κύρια ανάκριση, στις οποίες περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δήθεν θεραπευτική αγωγή» αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης  στις  πραγματογνωμοσύνες νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με τη νοημοσύνη του παιδιού, την συναισθηματική και ψυχική του κατάσταση. «Στην αναφορά του συμβάντος νιώθει ανασφάλεια, αμηχανία, θυμό, ανησυχία και δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά της. Από τις διαπιστώσεις των πραγματογνωμόνων συνάγεται ότι τα γεγονότα που διηγήθηκε στους οικείους της και περιγράφει στις καταθέσεις της, δεν είναι δυνατόν να αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας της».

Ενόψει του προσδιορισμού της δίκης, η συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Μαρίνα Παναγιωτάκη, σχολίασε: «Ο λόγος ανήκει πλέον στην Δικαιοσύνη».

Ο 47χρονος αρνείται την κατηγορία σε βάρος του. Μετά την απολογία του στο στάδιο της ανάκρισης, είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης  στην Ασφάλεια Ηρακλείου κάθε μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Με αφορμή πάντως τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τη 13χρονη, στο φως της δημοσιότητας ήρθε και μία παλαιότερη καταγγελία που αφορούσε στον βιασμό μιας 18χρονης φοιτήτριας. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε πρωτόδικα, όμως στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία (υπέρ της αθώωσης τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι της έδρας).