Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το αρχικό σενάριο που είχε εξεταστεί για τη μεταφορά των Ρομά στο Σκαλάνι, αφού ανέκυψαν ζητήματα πολεοδομικής φύσεως στο ακίνητο των 100 στρεμμάτων που έδειξαν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την αξιολόγηση της καταλληλόλητάς του. Η άτυπη επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να διαχειριστεί το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς των Ρομά από τον καταυλισμό της Ν. Αλικαρνασσού και συγκλήθηκε χθες αποδείχτηκε ότι είναι αρκετά μακριά από την επιλογή του ακινήτου στο Σκαλάνι. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια ανάμεσα στα οποία το πιο κυρίαρχο είναι η αναψηλάφηση της θέσης που παλαιότερα είχε επιλεγεί για τη μεταφορά των Ρομα όπου είχαν δαπανηθεί και μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διαμόρφωσή της. Πρόκειται για την έκταση που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κλειστού στα Δύο Αοράκια, όπου στο παρελθόν επενδύθηκαν 540 χιλιάδες ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για υποδομές αποχέτευσης ύδρευσης, ασφαλτικών, που υπάρχουν ακόμα, οι οποίες δεν αξιοποιούνται με αποτέλεσμα μια πολύ σοβαρή επένδυση να τινάζεται στον αέρα. Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και θα πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για να καταστεί εφικτή η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά. Πρόκειται ίσως για το πιο σύνθετο και εξαιρετικά δύσκολο θέμα που καλείται να διαχειριστεί η Λότζια και για το λόγο αυτό τα βήματα που θα γίνουν θα πρέπει να είναι προσεκτικά προς κάθε κατεύθυνση, για να μην οδηγηθούμε ξανά σε νέο αδιέξοδο… Αυτό που επισημαίνει η πλευρά της δημοτικής αρχής είναι ότι, εάν δεν γίνει τώρα η μεταφορά του καταυλισμού των Ρομά της Ν. Αλικαρνασσού, δεν θα γίνει ποτέ, τονίζοντας με νόημα ότι η εμπλοκή του επενδυτή στην έκταση που σήμερα ζουν οι Τσιγγάνοι δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις να λυθεί ένα ακανθώδες ζήτημα που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στον αέρα. Όπως είναι γνωστό, το όλο θέμα εξακολουθεί να σύρεται καθώς η πρώην δημοτική αρχή είχε επιλέξει να «επιλύσει» το θέμα της μεταφοράς του καταυλισμού των Ρομά μέσω του ιδιώτη στον οποίο ενοικίασε τον χώρο στον οποίο σήμερα βρίσκεται ο καταυλισμός. Να αναθέσει δηλαδή στον ενοικιαστή της έκτασης την ευθύνη για τη μετακίνηση των Ρομά, ένα κρίσιμο ζήτημα με το οποίο το κεντρικό κράτος και οι υπηρεσίες του ποτέ δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά. Μάλιστα η αντιμετώπιση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η διαχείριση της στεγαστικής αποκατάστασης των Τσιγγάνων, και η κοινωνική του ένταξη δεν αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών. Δεύτερον, ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντί τους σε ό,τι αφορά την αξιοπρεπή διαβίωσή τους που εξακολουθεί τελεί υπό την εγγύηση των αρμόδιων κρατικών οργάνων.

Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να γίνουν εμπρόθεσμα, στη διάρκεια της μικρής ανάσας που εξασφάλισε ο Δήμος τροποποιώντας τους όρους του μισθωτήριου ενοικίασης της δημοτικής έκτασης που καταλαμβάνει ο καταυλισμός της Ν.Αλικαρνασού. Όπως είναι γνωστό, το Σώμα αποφάσισε να δώσει ετήσια παράταση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του χρόνου με χαμηλό μηνιαίο ενοίκιο που δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα διατηρήσει το δικαίωμά της να καταγγείλει τη μίσθωση εάν τα πράγματα εξελιχθούν ανατρεπτικά.

Η εξέλιξη αυτή δίνει μικρή ανάσα στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς έχει έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά του για να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, το οποίο όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι εάν και τώρα δεν οδηγηθεί σε λύση τα πράγματα θα εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο από άσχημα…