Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Δύο ώρες στην αυλή της κυράς-Ασπασίας, στο Παλαίκαστρο, είναι αρκετές για να σε …επαναφέρουν στην τάξη, να κόψεις μαχαίρι τη γκρίνια για την ψωρωκώσταινα την Ελλαδίτσα, να πετάξεις τα μαύρα γυαλιά (όχι αυτά τα κλασσικά του ηλίου, τ’ άλλα τα αόρατα που βαρύνουν ενίοτε την ψυχή σου) και να το πάρεις αλλιώς το πράμα…

Καφεδάκι ελληνικό και μπισκότο αμυγδαλωτό από τα χεράκια της οικοδέσποινας και εκεί μπροστά στα μάτια σου συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος όλος μπορεί να είμαι μία «γειτονιά» από ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, αλλά δεν είναι στην τελική διαφορετικοί από εμάς. Τουλάχιστον όταν είναι «λυμένοι».

Ο Καρλ από τη Γερμανία μόλις επέστρεψε στο μικρό ξενοδοχείο με τη σύζυγό του. Είχαν πάει στον Ξηρόκαμπο για μπάνιο και είναι ενθουσιασμένος. Μιλάει δυνατά, κάνει χειρονομίες με τα χέρια του, χαμογελάει και η ηλιοκαμένη φάτσα του παίρνει μία αστεία έκφραση. «Είναι η καλύτερη παραλία στον κόσμο!!!!», λέει ξανά και ξανά. Μία ημέρα πριν είχαν επισκεφθεί το ερημωμένο Καλάμι, κοντά στη Βιάννο. Είχαν δει ένα ντοκιμαντέρ στη γερμανική τηλεόραση και τους είχε γοητεύσει. Μας δείχνουν φωτογραφίες από τα ερειπωμένα σπίτια. Το όνειρο τους είναι να αποκτήσουν ένα μικρό σπίτι στο Παλαίκαστρο μόλις συνταξιοδοτηθούν.

Ο Μάρκους ο Αυστριακός είναι πιλότος σε υπερατλαντικά ταξίδια. Και, όμως, ακόμα και από το Μαϊαμι προτιμά τις παραλίες του Κουρεμένου και της Τέντας για το αγαπημένο του σέρφινγκ. Το ίδιο και ο κολλητός του, ο Τόμας, ο οποίος πιστεύει ότι τα «γαλλικά» που του μαθαίνουν κάποιοι ντόπιοι είναι όντως ελληνικά.

Λίγο πιο πέρα κάθεται ένα ζευγάρι Γάλλων. Η γυναίκα, υπήρξε συγγραφέας, όμως ένα ατύχημα της στέρησε τη μνήμη. Την έφερε ο σύζυγός της στην Κρήτη μήπως και «ξυπνήσουν» κάποιες από τις όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος, όταν ως νέοι έκαναν τις τρέλες τους εκεί. Της κρατάει το χέρι και της χαμογελά γλυκά!

«Εντάξει, λοιπόν, σταμάτα να παραπονιέσαι», ψιθύρισα στον εαυτό μου. Έκοψα λίγο γιασεμί και τράβηξα για την πλατεία…Μαζί με Γάλλους, Ιταλούς, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς και Αμερικάνους… όλη μια παρέα.