Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ΄τμήμα - 5μελής σύνθεση) έκρινε ότι οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν πράξεις με τις οποίες να αναστέλλουν για οποιαδήποτε χρονική διάρκεια την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, με τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.), ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που ορισμένες περιοχές είναι κορεσμένες λόγω των πολλών όμοιων καταστημάτων που ήδη λειτουργούν. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που τίθενται, παραπέμφθηκε το όλο θέμα προς οριστική επίλυση στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος. Στο ΣτΕ προσέφυγε ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού (εμπορικά καταστήματα, χώροι αναψυχής, εστίασης γραφεία, χώροι στάθμευσης κ.λπ.), ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του εν λόγω Δήμου, με τις οποίες αποφασίστηκε η αναστολή έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην εν λόγω περιοχή. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αναστολή χορήγησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων από το 2011 έχει ως συνέπεια να παραμένει το 70% των καταστημάτων της αμίσθωτα, με συνέπεια να έχει υποστεί οικονομική ζημιά.

Πιο συγκεκτιμένα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού από το 2011 με αλλεπάλληλες αποφάσεις του αναστέλλει την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού και της λεωφόρου Κηφισίας, καθώς και της Λεωφόρου Μεσογείων και των οδών 25ης Μαρτίου και Τζαβέλλα.

Η αναστολή έκδοσης αδειών ελήφθη καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο «κορεσμένες περιοχές, λόγω διαπιστωθείσας υπερσυγκέντρωσης τέτοιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που τις καθιστά ιδιαίτερα βεβαρημένες και μη επιδεχόμενες περαιτέρω επιβάρυνση».

Ακόμη, αποφάνθηκε ο εν λόγω Δήμος ότι στις επίμαχες περιοχές υπάρχει υπερσυγκέντρωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η οποία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και της διαβίωσής τους και τη σημαντική επιβάρυνση των εν γένει λειτουργιών της πόλης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ΄ Τμήματος (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ και εισηγητής η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου), στην υπ’ αριθμ. 1725/2017 απόφασή τους, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν παρέχεται στους Δήμους και τις Κοινότητες η εξουσία να προσδιορίζουν με αποφάσεις «τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, για τη χορήγηση της άδειας των οποίων είναι αρμόδιοι».